Poznato do kada Srbija dobija NOVU VLADU!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.06.2020

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija bi novi saziv parlamenta trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje RIK treba da proglasi u roku od 96 sati od zatvaranja birališta.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Budući da nije bilo većih nepravilnosti na biračkim mestima, i da se ne najavljuje značajnije ponavljanje izbora u nekima od njih, RIK bi trebalo konačne rezultate da proglasi do četvrtka, 25. juna, u 20 sati.

U tom slučaju, konstitutivna sednica novog parlamenta trebalo bi da se održi u roku od 30 dana, odnosno do 25. jula.

Nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta - u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta. To znači da nova vlada Srbije mora da bude formirana najkasnije do 25. oktobra.

Izgled budućeg parlamenta, iako konačni rezultati još nisu proglašeni, već sada je gotovo izvestan - u skupštinske klupe sešće kandidati sa tri liste, - "Aleksandar Vučić - za našu decu", koalicije SPS-JS i lista predsednika opštine Novi Beograd i lidera SPAS-a Aleksandra Šapića.

Prema preliminarnim projekcijama, SNS će imati 189 poslanika, koalicija SPS-JS 32 poslanika, a lista SPAS 12 poslanika.

Uz njih, poslanički mandate pripašće i strankama manjina, kojima je za ulazak u parlament potreban prirodan prag.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading