ZUKORLIĆ PONOVO ŠOKIRA IZJAVAMA O DANKU U KRVI: Hrlili ste da dobijete osmanske stipendije, kao sada američke!

Autor:

Vesti

01.06.2020

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i potpredsednica Srpskog sabora Zavetnika Milica Đurđević verbalno su se sukobili tokom gostovanja u jutarnjem programu TV "Prve".

Foto: printskrin/TV Prva
Milica Đurđević i Muamer Zukorlić

- Ovo sa dankom u krvi je čista izmišljotina. Tu ne postoje apsolutno nikakvi istorijski pokazatelji. Danak u krvi vam je isto kao školovanje u inostranstvu. Sad hrlite da dobijete američke stipendije, a tad ste hrlili da dobijete osmanske stipendije - citirala je Đurđevićeva Zukorlićeve reči sa gostovanja na televiziji "Hepi", na šta je on odgovorio da "to i sada kaže".

- Nisam to svojevremeno govorio, to i sada kažem - poručio je lider Stranke pravde i pomirenja.

Zbog ove izjave zavetnica ga je iskritikovala za "nipodaštavanje nečega što je istorijska činjenica".

- O tome beleže strani istorijski izvori. Benedikt Kuripečić, kao diplomata stranog porekla, je opisivao strahotu majki čiju su decu odvodili u janičare, odnosno sprovođenje danka u krvi - poručila je Đurđevićeva, na šta joj je Zukorlić odgovorio da "očito ne poznaje istoriju".

- Ovo su moje naučne teze, ne političke. To sam temeljno izučavao - kaže on.

Kao osnovu za svoje tvrdnje Zukorlić navodi da, u slučaju da je danak u krvi zaista postojao, nakon 500 godina okupacije ne bi ostao nijedan Srbin.

- Ljudi koji su postali uspešni u Istanbulu, odnosno Carigradu, su se zalagali da i drugi pođu njihovim putem i postanu paše ili veziri. Oni su vršili pritisak na porodice, pogotovu na majke, da pošalju svoju decu - tvrdi on i dodaje da je to "isto kao slanje dece u Ameriku na studiranje danas, od čega bi za 100 godina mogla da se napravi tragedija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading