Komando solo se koristi za "psihološke operacije", ali ne može da kontroliše moždane talase!

Autor:

Vesti

19.05.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika je objavljen tekst koji može da navede čitaoce da avion „Komando solo“ može da kontroliše moždane talase, što nije istina.

Avion komando solo

Da ovo nije tačno, ukazalo nam je Raskrinkavanje.ba, koji je originalni tekst na našem portalu ocenilo kao prenošenje lažne vesti.

Naime, u originalnom tekstu koji smo objavili iznete su neutemeljene tvrdnje da je tokom bombardovanja SRJ 1999. godine Amerika iskoristila dostignuća srpskog naučnika Nikole Tesle i da je manipulisala niskofrekventnim radio-talasima uz pomoć aviona komando-solo (ec-130), što nije istina.

U prvobitnom tekstu su iznete netačne tvrdnje da komando-solo kontroliše moždane talase, odnosno emituje talase koji izazivaju depresiju i malaksalost.

U originalnom tekstu se navodi da je to čak potvrdio i CNN pre 21 godine, što se ispostavilo kao neračno. 

Ono što je istina je da se avion komando-solo koristi za “psihološke operacije”, ali ne na način na koji je navedeno u originalnom tekstu na našem portalu.

Reč je o posebno modifikovanim avionima koji su pretvoreni u “leteće radio I TV stanice”, koje mogu emitovati vlastiti signal preko AM I FM, UHF I VHF talasa. Pored toga, mogu ometati ostale radio I televizijske programe koji se emituju na području gde avion dejstvuje.

Ovaj tekst nastao je kao posledica korekcija nakon što je Raskirnkavanje.ba originalni tekst sa portala Republika ocenilo kao prenošenje lažne vesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading