Jurić što pre da kaže koji političar orgija sa decom!

Autor: Blic, Republika

Vesti

18.05.2020

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković pozvala je osnivača fondacije "Tijana Jurić" Igora Jurića da što pre saopšti tužilaštvu ili policiji saznanja o političaru koji orgija sa decom, pošto Jurić skoro dva meseca tvrdi da ima informaciju o tome.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Biljana Popović Ivković

- Svako ko zna da je neko dete zlostavljano mora se neodložno obratiti nadležnim organima - rekla je Popović Ivković.

Kada je reč o najranjivijoj kategoriji stanovništva, deci, na ovo se neizostavno nadovezuju i slučejevi otmica, čemu se posvećuje dosta pažnje i stalno se radi na osavremenjavanju i usavršavanju metoda za što ranije otkrivanje ovih slučajeva, kada se već dogode...

* Koliko policiji treba vremena da vrati dete roditeljima ako dođe do otmice?

- Nažalost, u javnosti se građani često dovode u zabludu nespretnim izjavama da u Srbiji nestane 1.500 dece tokom godine. Tačno je da se toliko dece udalji od kuće ili da budem preciznija pobegne, a razlozi su mnogobrojni, od neslaganja sa roditeljima, starateljima, zbog loših ocena, ljubavi ili se ne vrate na vreme iz noćnog izlaska. Prisutna su takođe i bežanja iz socijalnih ustanova gde policijski službenici i po nekoliko puta dnevno pronalaze maloletnike i vraćaju ih u domove. Kada se dete udalji od kuće, naravno da su roditelji uvek zabrinuti za njihovu bezbednost, ali mi ne čekamo. Uglavnom ih u veoma kratkom vremenskom periodu pronađemo i vratimo roditeljima. Ima situacija kada se stariji maloletnici tome protive, a razlog je uglavnom ljubavne prirode - objašnjava Popović Ivković.

* Da li su otmice česte u našoj zemlji?

- Na sreću, otmice su izuzetno retke u našoj zemlji i policija ih efikasno rešava. Podsetiću vas na slučaj otmice male Maše 2015. godine, kada je policija brzom i efikasnom akcijom spasila devojčicu i uhapsila otmičare u akciji koja je trajala svega par sati, prošlogodišnju otmicu trinaestogodišnjeg Petra, koji je pronađen Intenzivnim radom policije, a kidnaperi uhapšeni, dok je kraj 2019. godine obeležio i nestanak male Monike. I tada smo na raspolaganje stavili sve raspoložive kapacitete, izbavili dete od Malčanskog berberina i uhapsili ga - kaže Popović Ivković.

RepublikaFoto: nestalisrbija.rs
Eleonora Arežina

* Koje mere preduzima policija kada dođe do otmice?

Državni sekretar MUP ističe da je otmica krivično delo i da policija u saradnji sa tužilaštvom, odmah preduzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju.

- Uz saglasnost roditelja ili staratelja, koja je obavezna po našem zakonodavstvu jer je reč o maloletnicima, objavljujemo fotografiju nestalog deteta i koristimo sva raspoloživa sredstva javnog informisanja, kao i društvene mreže. Važno je napomenuti da su u Srbiji otmice dece veoma, veoma retke, ali se svi slučajevi sa posebnom pažnjom procenjuju, kako bi se utvrdio neposredni rizik - istakla je Popović Ivković, napominjući da u MUP-u rade izuzetni profesionalci koji svakom slučaju pristupaju sa posebnom pažnjom.

SLUČAJ ELEONORE AREŽINE

* U čijoj nadležnosti je slučaj male Eleonore?

- Majka je 2017. pokrenula brakorazvodnu panicu protiv tadašnjeg supruga, inače nemačkog državljanina, i podnela krivičnu prijavu za oduzimanje maloletnog lica na osnovu kojeg je Osnovni sud u Subotici doneo privremenu meru da se starateljstvo nad detetom dodeljuje majci. Na osnovu dopisa PU Subotica i prijave majke, da je muž odveo dete bez njenog pristanka, Interpol Beograd je prosledio dopis kancelarijama u Mađarskoj, gde je svojevremeno porodica živela, kao i Austriji i Nemačkoj da hitno pristupe proverama navoda. Provere Visbadena i Beča su izvršene i obavljen razgovor sa ocem i detetom, nakon čega je odgovor prosleđen sudu u Subotici – objašnjava Popović Ivković.

Ona dodaje, da je u isto vreme otac deteta pred austrijskim pravosudnim organima pokrenuo postupak za dobijanje starateljstva i dobio privremenu meru starateljstva, do konačne odluke.

- Interpol Beč obavestio nas je 2018. godine da je postupak u vezi predmeta male Eleonore vodio sud za porodično pravo u Beču i da s obzirom da nije vođena policijska istraga sva buduća korespodencija mora ići preko Ministarstva pravde Austrije, kao i da nisu utvrdili postojanje krivičnog dela u ovom slučaju. Majka je u međuvremenu preko advokata dostavila privremenu meru starateljstva austrijskim pravosudnim organima na dalje postupanje radi donošenja konačne odluke tako da je za sada slučaj u nadležnosti sudova, u Subotici i Beču – kaže ona.

* Da li je policija bila u mogućnosti da pomogne Eleonorinoj majci?

Kako ističe, devojčica nikada nije bila predmet potrage kao nestalo lice u MUP-u Srbije, jer nikada nije prijavljen nestanak deteta nadležnoj policijskoj upravi, koju je mogla podneti majka, u ovom slučaju Policijskoj upravi Subotica.

- Bez obzira na to, krajem februara, majka je bila na razgovoru u MUP-u i ličnim angažovanjem pomogli smo joj da podnese krivičnu prijavu u PU Subotica i predmet se sada nalazi u tužilaštvu. Ovo je jedan težak i komplikovan slučaj, tim pre što se pred sudovima, u ovom slučaju u dve različite zemlje, vode postupci za starateljstvom nad detetom - kaže Popović Ivković, koja moli sve da ne uznemiravaju javnost sa paušalnim informacijama koja se tiču maloletnika i dece.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading