Pendarovski se protivi razmeni teritorija između Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.05.2020

21:26

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski protivi se ideji korekcije granica između Beograda i Prištine, jer smatra da bi takvo rešenje imalo štetne posledice na region i da bi ugrozilo sav napredak koji je ostvaren u poslednjih 20 godina.

Tanjug/AP
Stevo Pendarovski

Kako je rečeno iz njegovog kabineta prištinskoj "Gazeti ekspres", Pendarovski istovremeno podržava napore SAD i EU da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i zalaže se za kompromisni sporazum koji ima snažnu međunarodnu garanciju i doprinosi stabilnosti.

Pitanje korekcije granica i razmene teritorija vratilo se u centar pažnje nakon intervjua sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, koji se nije usprotivio ideji promene granica uz napomenu da tzv. Kosovo i Srbija odlučuju o onome oko čega će se dogovoriti, a ne Brisel, prenosi Kosovo onlajn.

- Predsednik Pendarovski veruje da rešenja koja mogu dovesti do promene granica i razmene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region i štetno uticati na sveobuhvatne napore koji se ulažu u postkonfliktni oporavak regiona i izgradnju održivih multietničkih društava - rekla je za "Gazetu" predstavnica kabineta predsednika Severne Makedonije, Biljana Radeva.

Kako je dodala, Pendarovski razume da mogu postojati različiti pogledi na rešenje i poziva strane koje su uključene u taj proces da izgrade međusobno poverenje i smanje napetosti da bi se napredovalo ka kompromisu.

Komentari (0)

Loading