OŠTAR ODGOVOR EU BOJKOTAŠIMA IZBORA U SRBIJI: Bilčik lupio šamar Draganu Đilasu!

Autor:

Vesti

14.05.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da bojkot izbora i demokratskih institucija, koliko god situacija bila teška, nije opcija.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

Jasan stav praktično je šamar delu opozicije sa liderom Saveza za Srbiju (SZS) Draganom Đilasom na čelu, koji se evropskim zvaničnicima (Tanji Fajon) u pismu žalio da u Srbiji nema uslova za fer izbore, slažu se sagovornici Srpskog telegrafa.

Bilčik je ovim potezom, ističu, praktično poklopio i poslanicu u Evropskom parlamentu Tanju Fajon, koja je u isto vreme kad i Đilas izjavila da situacija u Srbiji nije pogodna za brze izbore. Bilčik je, inače, formacijski iznad Fajonove.

Bilčik je izjavio da bojkot nije izbor:

- To jednostavno nije način na koji se politika može menjati. To nije put standardne demokratije na koju smo navikli u EU. Ako Srbija želi da ima evropsku budućnost, a znam da to želi, onda su nam potrebni svi važni politički akteri u demokratskim institucijama i potrebni su nam da bi učestvovali na izborima.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić objašnjava da je Bilčik potvrdio da institucije EU nikad nisu podržavale vaninstitucionalno delovanje opozicije.

- Tanja Fajon ne da nije formacijski iznad Bilčika nego može samo da komentariše političke prilike, ali ne i da ima bilo kakav uticaj na stav, odluke Brisela. Ovim je konačno stavljena tačka i razvejane su sumnje da EU podržava opoziciju u Srbiji, koja nasilnim putem želi da dođe na vlast - kaže za Srpski telegraf Miletić.

Prebrojavali svoje na prstima

Lider SZS Dragan Đilas i njegov saradnik i predsednik PSG Sergej Trifunović maltene su prebrojavali protestante koji su se okupili u ponedeljak ispred Skupštine Srbije, o čemu svedoči snimak objavljen na portalu Republika. Trifunović je, naime, u jednom trenutku pitao Đilasa: "Koji su naši?"

- Ovo su naši ovde, a ono tamo su sve njihovi - pokazao mu je Đilas, čija gestikulacija rukama upućuje da njihovih ima daleko manje. Podsetimo, pristalice SNS okupile su se pred zgradom parlamenta kako bi dale podršku šefu poslanika SNS Aleksandru Martinoviću, koji je štrajkovao glađu, gde je došla i grupa koja podržava Obradovića. Simpatizera SNS bilo je gotovo deset puta više.

Đilas je, podsetimo, protekle sedmice na samitu zemalja EU i lidera zapadnog Balkana pokušavao da ubedi prisutne da u Srbiji ne postoje uslovi za održavanje fer i poštenih izbora. U isto vreme, evroposlanica Tanja Fajon, koja je poslovično naklonjena tom delu opozicije, založila se za odlaganje izbora, što traži Đilasov SZS.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

Na sve te njihove igrarije, prema mišljenju političkog analitičara Branka Raduna, Bilčik je stavio tačku:

- Stalni izvestilac EP ovim je praktično lupio šamar opozicionarima sa Đilasom na čelu, ali i poslao jasnu poruku Fajonovoj da greši, stavljajući do znanja šta je zapravo stav EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading