Mihajlović uoči Dana pobede: Sprečiti pojavu bilo kakve ideje fašizma

Autor: Tanjug

Vesti

08.05.2020

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas svim građanima Srbije i zemalja regiona 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

- Dan pobede nad fašizmom, pre tačno 75 godina, najsvetliji je dan u istoriji Srbije i svih naroda naše bivše zajedničke zemlje, koji su, ujedinjeni, rame uz rame, ustali protiv najvećeg zla 20. veka. Srbija je uvek, kao i danas, bila na pravoj strani, na strani slobode i istine, zajedno s našim najvećim saveznicima Rusijom i SAD. Ogromne žrtve koje je Srbija podnela u borbi za slobodu nikad neće biti zaboravljene i njima dugujemo večnu zahvalnost - istakla je Mihajlovićeva.

U saopštenju za javnost, ona je istakla da sećanje na junake koji su dali živote za slobodu u Drugom svetskom ratu obavezuje da se danas ne dozvoli da zaživi bilo kakva fašitička ideja.


- Antifašitička borba Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bošnjaka, Slovenaca, Makedonaca i Albanaca ne sme da bude zaboravljena. Nikakva nova čitanja istorije, nikakva nova pisanja i revizije istorije ne mogu da promene istinu o tome ko je bio na strani slobode, a ko na strani fašista i uništenja drugih naroda - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade Srbije ističe i da danas sve zemlje zapadnog Balkana zajedno idu ka punopravnom članstvu EU, jer je ujedinjena i celovita Evropa najbolja brana za pojavu bilo kakve nove vrste fašizma.

- Sloboda, jednakost i solidarnost kao osnovne ideje Evropske unije nisu ništa drugo nego isti oni cilljevi za koje su se borili naši preci i saveznici u Drugom svetskom ratu. Zato je Evropa naš zajednički dom - naglasila je Mihajlovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading