Kon: Imamo razloga da budemo zadovoljni, ali ne i da popustimo za Prvi maj

Autor:

Vesti

29.04.2020

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Manji broj osoba na respiratoru i manji broj hospitalizovanih pacijenata ukazuje na smirivanje stanja, odnosno, možemo slobodno reći do gašenja epidemije i imamo razloga da budemo zadovoljni", rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

RepublikaFoto: Tanjug
Predrag Kon

Epidemiološki je jako dobro, kaže Kon, što je virusa sve manje u većim gradovima, gde je gustina stanovništva veća i gde ima više kontakata.


Virus još uvek preživljava u manjim mestima, dodaje epidemiolog, naročito u gerontološkim centrima gde se pojavio i čiji su korisnici posebno osetljivi na virus.

- Međutim, i dalje moramo da budemo jako oprezni, jer virus i dalje postoji u manjim mestima i geronološkim centrima. U velikim gradovima imamo manje pozitivnih, nego po manjim mestima, što je epidemiološki jako dobro - rekao je Kon.

Struka jednoglasno za zadržavanje mera tokom Prvog maja

Kada je reč o ublažavanju mera za Prvi maj, dr Kon kaže da je stav struke čvrstm odnosno da je potrebno ostati na oštrim merama jo ovaj put.

- Već večeras ćemo imati još jedno savetovanje, pa će se sutra razmatrati opet na Kriznom štabu. Rezultati jesu pozitivni, ali je ovo je trenutak kada možemo da "zabrljamo" - ističe dr Kon.

Podvlači da zabrana kontakta mora postojati i ubuduće i da moramo štititi starije.

- Mora nam ostati u svesti da moramo da štitimo starije od 65 godina. Dakle, međanje i kontakti treba da nam budu zabranjeni u glavi - kaže dr Kon.


U većim gradovima uglavnom su slučajevi bez simptoma, što znači, kaže Kon, da je virusa malo ostalo u cirkulaciji.

Upitan kakva je situacija u Surdulici, Kon je naveo da je u tom mestu registrovano 39 pacijenata zaraženih virusom korona, dodajući da se i dalje vrše testiranja i da se pojedinačni slučajevi izoluju.

- Bitno je izolovati pojedinačne slučajeve, jer svaki pozitivan slučaj je zarazan, a ako ne preduzmemo sve mere, pa i na samom kraju epidemije, onda može doći do povećanja aktivnosti - zaključio je Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Krle

29.04.2020 17:42

Već ste popustili. Beogradjani će da raznesu virus u sve krajeve gde ga nije bilo.

Odgovori 11 0
Mili

29.04.2020 20:29

Već danas su neki otputovali iz Beograda na uranak.