Epidemija donela i nešto dobro: Smanjen broj krivičnih prijava zbog nasilja u porodici

Autor: Pink, Republika

Vesti

28.04.2020

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada je podneta 31 krivična prijava za nasilje u porodici, od toga su tri lica u pritvoru, i izrečene u 44 hitne mere, od kojih 26 se odnose na privremene zabrane prilaska žrtvi i 18 hitnih mera privremenog udaljavanja počinioca nasilja iz stana, navodi se u saopšenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Foto: Ilustracija

- Rad zaposlenih u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta ove godine organizovan je u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, kao i na osnovu uputstva javnog tužioca - kažu iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

- Utvrđeno je da će rad tužilaštva biti organizovan tako da će se i dalje postupati u predmetima u kojima je određen ili predložen pritvor, u predmetima gde se kao oštećeni javlja maloletno lice, u predmetima nasilja u porodici, u predmetima u kojima postoji opasnost od zastarevanja krivičnog gonjenja, kao i u predmetima za krivična dela Nedozvoljena trgovina – rečeno je iz ove institucije, i dodaju da je tužilaštvo takođe hitno postupalo i u predmetima koji se odnose na sprečavanje nasilja u porodici.

Kako isitiču, podaci pokazuju da je tokom pendemije koronavirusa u svetu uočen porast nasilja u porodici, međutim kako naglašavaju u Srbiji, prema postojećim podacima, to nije tako.

- U radu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uočeno je da je za vreme vanrednog stanja u periodu od 15.03.2020. godine do 25.04.2020. godine smanjen priliv krivičnih prijava nasilja u porodici u odnosu na isti period prošle godine. Do sada je podneta 31 krivična prijava za ovo delo, od toga su tri lica su dobila pritvor, i izrečene u 44 hitne mere, od kojih 26 se odnose na privremene zabrane prilaska žrtvi i 18hitnih mera privremenog udaljavanja počinioca nasilja iz stana – navodi se u saopštenju i dodaje da je za vreme trajanja vanrednog stanja održano 19 sastanaka Grupe za kordinaciju i saradnju za područja Prvog OJT u Beogradu i izrađeno je 181 planova za zaštite i podrške.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading