Srbija misli na južnu pokrajnu: 1.000 testova za koronavirus stiglo na Kosovo

Autor: kosovo-online.com, republika.rs

Vesti

17.04.2020

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Kosovo je stigla donacija iz Srbije u vidu 1.000 testova za koronavirus, potvrdio je za Kosovo Onlajn šef službe za informisanje Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Donacija je na Kosovo dopremljena nakon video konferencije pre dva dana na kojoj su, između ostalih, učestovali ministar zdravlja Srbije Zatibor Lončar i ministar zdravlja Kosova Arben Vitija, a testove je isporučio oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji na Kosovu, Hoti je naveo da postoji scenario sa tendencijom povećanja zaraženih od koronavirusa, što pokazuje da sledi vrhunac epidemije. On je istakao i da Kosovo ima solidne kapcitete, kada je u pitanju lečenje zaraženih.

- Oko 500 bolničkih kreveta je mobilisano, ali kapaciteti bi mogli da budu udvostručeni na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, ako bude potrebe. Klinika za infektivne bolesti do sada je imala prosecno između 44 i 59 hospitalizovanih pacijenata dnevno, a na raspolaganju imamo oko 125 kreveta - naveo je Hoti.

Hoti je naglasio i da postoji nekoliko drugih klinika koje su spremne da pruže usluge u vreme pandemije koronavirusa na Kosovu.

- Kosovo ima 142 respiratora i do sada je bilo prosečno po 3 intubirana pacijenta dnevno - naveo je Hoti.

On je podvukao i da Ministarstvo zdravlja Kosova sarađuje sa opštinama na severu, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

- Svi građani su jednaki i imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Obezbedili smo zaštitnu i profesionalnu opremu, lekove u okviru naših mogućnosti, a možemo i da ih lečimo u našim bolnicama. Pravo je svakog pacijenta da odabere gde će se lečiti - rekao je Hoti i dodao da u vreme pandemije postoji jedan zdravstveni sistem, koji bi trebalo da brine o svakom građaninu na Kosovu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading