(VIDEO) Presek stanja: U Srbiji 5.690 zaraženo, ukupno preminulo 110! Kon: Otkriva se sve više pacijenata sa blagom kliničkom slikom

Autor:

Vesti

17.04.2020

13:00 >> 13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu počela je u 15 časova.

Na konferenciji se iznose najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

U Republici Srbiji je do 15 časova 17. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5.690 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 3.094 osoba od kojih je 372 pozitivno. Hospitalizovano je 3.765 pacijenta, a na respiratoru je ukupno 122 pacijenta. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 32.566 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je još 7 osoba, 5 muškaraca i 2 žene. Ukupno preminulo 110, a 534 osobe su izlečene. Stopa smrtnosti je 1.93%. Takođe, zaraženo je 616 zdravstvenih radnika, a rezultat testova se čeka za njih 954.

Počeo prijem obolelih u Institutu za ortopediju

Početkom ove nedelje u Institutu za ortopediju Banjica počeo je prijem obolelih od novog koronavirusa, izjavila je danas infektolog sa Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević.

- Već smo počeli početkom ove nedelje da primamo bolesnike u Institut za ortopediju Banjica gde postoji još uvek značajan kapacitet za prijem novih bolesnika - rekla je ona na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Ona je tako odgovorila na pitanje medija koja je sledeća zdravstvena ustanova u prestonici koja će biti pripremljena za prijem obolelih od Kovid 19, kada se popune kapaciteti u kovid bolnicama u Beogradu koje trenutno zbrinjavaju obolele od tog virusa.

Nema smisla porediti brojke

Kon je, na konferenciji za štampu, na molbu da prokomentariše zašto Srbija, i pored restriktivnih mera, sa sada najdužom potpunom zabranom kretanja, ima relativno veliki broj inficiranih u poređenju sa regionom, poručio da se radi o neuporedivim stvarima.

- Govorimo o broju inficiranih. Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptimima. Nismo u mogućnosti da pratimo kako koja zemlja i koji metod koristi - objasnio je on.

Kon je podvukao da poređenja nemaju smisla, jer se zbog drugih podataka koji se koriste automatski dobijaju drugi rezultati.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Testiranje kolektivnog imuniteta na leto

Kon je rekao da će mere za suzbijanje koronavirusa kako vreme odmiče polako popuštati.

Mere će trajati i dalje, ne ovakve kao sada, ali će se ozbiljno promišljati šta će ostati kao obavezno ponašanje, a šta će biti preporuke, objasnio je Kon na pitanje Tanjuga šta se planira u Srbiji imajući u vidu da mnoge zemlje najavljuju popuštanje, ali i da će neke mere ostati, kao na primer u Austriji, do kraja decembra.

- Otkriva se sve više asimptomatskih pacijenata, kao i onih koji imaju blagu kliničku sliku. To može da nas ohrabri, ali ne mora da znači da virus posustaje. Prerano je za takve zaključke - dodaje Kon.

Osobe koje su preležale bolest verovatno neće biti na udaru mogućeg drugog talasa tokom jeseni.

 

Telefon za mentalnu pomoć zaraženima koronavirusom je 0800-309-309.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading