VEČNA SLAVA HEROJIMA! Da se nikad ne zaboravi - Na današnji dan počela je bitka za Košare: Srpski Obilići zaustavili neprijatelja

Autor: Republika

Vesti

09.04.2020

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, 9. aprila 1999. godine počela je bitka na Košarama u kojoj su srspki, mahom golobradi borci pružili neustrašiv otpor desetostruko brojnim albanskim teroristima i zaustavili ih na putu na prodru na Kosovo.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Heroji sa Košara

Sve je počelo oko tri sata ujutru kada su šiptarska vojska i OVK teroristi započeli masovnu artiljerijsku vatru na srpsku karaulu koju je branilo svega stotinak boraca.

U borbama koje su trajale sve do desetog juna i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, po kome je Vojska Jugoslavije bila prinuđena da se povuče sa teritorije južne srpske pokrajine, poginulo je 108 neustrašivih boraca, dok su gubici neprijatelja bili daleko veći.

Jedan od najtragičnijih datuma tokom 67 dana koliko su borbe ukupno trajale, svakako je i 28. april, kada se vojnik Tibor Cerna (20) svesno žrtvovao da bi spasao živote saboraca na karauli.

Njegove poslednje reči: "Za ovu zemlju vredi umreti" svakako su jedan od najsjajnijih momenata u srpskoj istoriji.

U čast heroja sa Košara, podsećamo vas na najvažnije datume tokom ove bitke.

Najvažniji datumi u odbrani Košara

9. april - Na Veliki petak 9. aprila, u tri ujutru počela masovna artiljerijska vatra sa albanske strane
14. april - Srpski vojnici krenuli u napad na Maja glavu i prekinuli albansku artiljeriju s tog dela
28. april - Vojnik Tibor Cerna (20) svesno se žrtvovao da bi spasao živote saboraca na karauli Košare, njegove poslednje reči su bile: "Za ovu zemlju vredi umreti"
6. maj - VJ kreće u kontranapad na pozicije OVK na vrhu Raše Košares. Krvava bitka sa velikim gubicima s obe strane
10. maj - Komanda VJ šalje dva tenka T-55 da pomognu ofanzivu na Raše Košares, ali i dalje ne osvaja ovaj vrh
11. maj - NATO avijacija baca kasetne bombe na vojnike VJ koji su napadali OVK pozicije ispod Raše Košaresa, ubivši osam vojnika i jednog oficira, a ranivši preko 40
10. jun - Potpisivanje Kumanovskog sporazuma, VJ se povlači

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bojan

09.04.2020 17:20

Neka im je večna slava, sramota me što se država nije odužila tim ljudima, recimo prednost pri zapošljavanju njihove dece u javnom sektoru...