UPALI STE U PANIKU ZBOG KORONE?! Ove savete srpskog lekara morate pročitati, deluju umirujuće!

Autor: Tanjug

Vesti

14.03.2020

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski lekar Srđan Lukić izneo je na svom Tviter nalogu čitav niz korisnih saveta u borbi sa koronavirusom za koji su mnogi ocenili da "deluju umirujuće".

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Uz ocenu da vlasti i epidemiolozi u Srbiji rade svoj deo posla, lekar je istakao da se niz njegovih saveta odnosi pre svega na one koji će se lečiti kod kuće, s obzirom na to da će se samo mali broj zaraženih lečiti u bolničnim uslovima.

- Vlasti rade svoj deo posla, epidemiolozi i mikrobiolozi svoj, pa i mi kliničari se polako uključujemo. Manji broj obolelih od COVID-19 (zvanično ime bolesti koje prouzrokuje virus SARS-CoV-2) će biti lečen u bolničkim uslovima dok će se većina lečiti kod kuće. Ovo je niz za njih - naveo je Lukić.

On se osvrnuo i na ulogu medija.

- Mediji i javnost se bave uglavnom najtežim slučajevima, što je i razumljivo (briga da li ima dovoljno bolničkih kapaciteta, respiratora...) međutim većina obolelih će ostati da se leči u kućnim uslovima. Pored epidemioloških mera (karantin) bitno je i samo lečenje infekcije - naveo je on.

Kako je u sledećem tvitu objasnio, najvažnije je očuvanje i jačanje imunog sistama.

- Kao i kod svake virusne infekcije i za lečenje COVID-19 najvažniji je imuni sistem. Zato je bitno ostaviti mu svu snagu na raspolaganje. Apsolutno mirovanje je najvažnije, a pored toga i adekvatna ishrana. Dijete ostavite za neko drugo vreme i zaboravite na "zdravu ishranu" - istakao je lekar.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Pored toga, on je naveo i sledeće:

- Da bi organizam funkcionisao potrebna mu je energija odnosno ugljeni hidrati na prvom mestu, a onda i masti. Ne treba naravno zaboraviti ni proteine ali je važno da ne izbegavate "hranu koja goji". Jer ona će održavati vaš imuni sistem i ceo organizam - napisao je Lukić i dodao:

- Potrebno je dalje unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira. Čajevi, supice, čorbice, sokovi, štagod. Ali ne i alkohol, jer alkohol pogoršava dehidrataciju. Naravno hronični srčani i bubrežni bolesnici moraju unos prilagoditi svojim hroničnim bolestima.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

On je objasnio i kako se ponašati u slučaju povišene temperature.

- Povišena telesna temperatura je odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu. Temp. se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma - naveo je on.

Kada je reč o lekovima, Lukić je i tu izneo nekoliko korisnih saveta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading