Specijalac EU dobija samo jedan zadatak: Lajčak da spreči razmenu teritorija!

Autor:

Vesti

13.03.2020

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi na sastanku 23. marta da za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i zapadni Balkan imenuju šefa diplomatije Slovačke Miroslava Lajčaka, čiji će zadatak biti pronalaženje rešenja koje neće podrazumevati razmenu teritorija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

- Dok je Vašington spreman da izvrši dodatni pritisak i prihvati svaki dogovor dve strane kojim bi se okončalo "kosovsko pitanje", za EU odnosno Nemačku i dalje je neprihvatljiva ideja o mogućoj promeni granica kao delu rešenja. Očekuje se da će i novi specijalni predstavnik imati takve instrukcije kada počne sa svojim mandatom - navode izvori u Briselu.

Dodaju da EU upravo zbog protivljenja ideji o razmeni teritorija, oko čega je Berlin izričit od početka, nastoji da podrži kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je, za razliku od predsednika Hašima Tačija, "apsolutno protiv" takvog rešenja.

Kurti zato, kažu, može imati "jednostranu podršku" u "odugovlačenju" potpunog ukidanja taksi koje bi vodilo brzom nastavku pregovora.

Za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ističu, od velikog značaja može biti predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučić Berlinu, koji će do kraja marta posetiti i Kurti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading