Ponovo napad na predsednika Srbije i njegovu porodicu: Sad udarili na Andreja i Danila

Autor:

Vesti

06.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi udar na porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovog puta su, uz šefa države, na meti njegov brat Andrej i sin Danilo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/M. ĐOKOVIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica

Tako su juče u dva otvoreno opoziciono nastrojena nedeljnika (NIN i Vreme) objavljene gotovo identične srceparajuće priče sa niškim žandarmima pravosnažno osuđenim zbog prebijanja Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice vojnih policajaca 28. septembra 2014. u centru Beograda.

Kao povod iskorišćeno je to što su nakon pravosnažnosti presude žandarmi otpušteni iz policije iako je to, kako objašnjavaju pravni stručnjaci, neminovno po zakonu čim neko bude osuđen.

U oba nedeljnika žandarmi su predstavljeni kao žrtve. Ispalo je da su oni samo reagovali kad su napadnuti iako je cela Srbija videla jezive TV snimke na kojima grupa žandarma besomučno batina Vučića, Malog i dvojicu vojnih policajaca. Ceo ugao opširno se objašnjava iz ugla žandarma i nalaze navodne nelogičnosti i nepravilnosti u presudi. Posebno se, takođe, insistira na tome da su oni sada bez posla, maltene socijalni slučajevi, da im ne rade ni članovi porodica i slično. Druge strane i navođenja obrazloženja iz presude, naravno, nema.

Jovanov: Andrej je kriv jer je bubrezima napao pendreke

RepublikaFoto: Tanjug
Milenko Jovanov

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov ironično je prokomentarisao da su svi ovi opozicioni mediji u pravu.

- Andrej Vučić je svojim bubrezima napao policijske pendreke i pošto je to tako bilo, nema nikakvog razloga da ovi divni i miroljubivi ljudi budu osuđeni, već da budu nagrađeni što su sačuvali pendreke od njega - ironično je poručio Jovanov.

Ništa bez Vučinića

Da sve začini, tu je i nekadašnji sudija, sada advokat, Vladimir Vučinić (najpoznatiji po tome što je vratio pasoš Miroslavu Miškoviću), koji u sve upliće predsednikovog sina Danila, iako ovaj uopšte nije bio na mestu događaja.

- Teza odbrane je da je Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, poslao svoje obezbeđenje na privatni zadatak da obezbede prolazak njegovom bratu i Predragu Malom da dođu do njegovog sina Danila - između ostalog je naveo Vučinić.

Poznati advokat Svetozar Vujačić za Srpski telegraf napominje da su žandarmi, kao osuđeni, morali po zakonu da ostanu bez posla.

- Taj slučaj je čist kao suza. Čak nije u redu što su dobili, po meni, smešno male kazne za onakvo nasilničko ponašanje. Sve u svemu, oni su osuđeni i kao takvi ne mogu da nastave da rade u policiji. Zakon jasno kaže, pogotovo kada je reč o policiji, da onaj ko bude osuđen biće mu automatski prekinut radni odnos. Tu je kraj svake priče - istakao je Vujačić.

Hronologija

  • Andrej Vučić, Predrag Mali i dvojica vojnih policajaca prebijeni su 28. septembra 2014. na uglu Birčaninove i Ulice Svetozara Markovića tokom Parade ponosa
  • u aprilu 2015. počinje suđenje sedmorici žandarma, pripadnika niškog odreda
  • viši sud je 8. decembra 2017. osudio šest žandarma na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, a jednog na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine
  • u junu 2018. godine Apelacioni sud ukida prvostepenu presudu Višeg suda
  • ponovljeno suđenje počinje 19. septembra 2018.
  • viši sud u Beogradu osuđuje sedmoricu žandarma 17. aprila 2019. za napad na vojno lice u vršenju službe i zlostavljanje i mučenje u službi na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine
  • presuda Višeg suda potvrđena je 19. decembra 2019. i tada postaje pravosnažna

Nije iznenađenje

Ova vrsta napada na Vučića i porodicu njega ne čudi.

- Oni Vučića i njegovu porodicu napadaju što su uopšte živi, to je jednostavno patološka mržnja - zaključuje naš sagovornik.

Nije, nažalost, iznenađena ni politikolog Jelena Vukoičić, koja ovakve poteze smatra bizarnim.

- Jako je problematična u delu opozicione političke scene ta kontinuirana politika napada na vlast, a najviše na predsednika Vučića i njegovu porodicu. Ti napadi prevazilaze regularnu političku borbu i pretvaraju se u bizarnu situaciju u kojoj se svaki vid napada na Vučića i njegovu porodicu opravdava. To je jedna vrlo problematična taktika, pre svega Saveza za Srbiju, koja Vučića i ljude oko njega predstavlja kao autoritarne tirane protiv kojih je svaka borba dozvoljena, pa se i nasilje protiv vlasti i njihovih porodica opravdava. To je podmukla vrsta političke borbe - istakla je Vukoičićeva za Srpski telegraf.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading