Novi udar Šiptarskih ekstremista na suverenitet Srbije: Cakaj hoće da ukine granicu između Albanije i Kosova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.02.2020

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Cakaj, izjavio je danas u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinski institucija, Hašimom Tačijem, da je Tirana spremna da "ukloni granicu sa Kosovom", za koju je rekao da je ionako simbolična.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gent Cakaj

Čakaj je zanemarujući činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije, i da Kosovo prema međunarodnom pravu je deo teritorije Srbije, izjavio da su "spremni da započnu radove na uklanjanju granice".

- To bi trebalo da bude više tehničko nego političko pitanje - rekao je Čakaj, prenela je KTV.

Kako prenose prištinski mediji, Cakaj je rekao da je to predložio šefu diplomatije tzv. Kosova, Glauku Konjufci, predložio da potpišu sporazum i preduzmu zajedničko lobiranje za priznavanje tzv. kosovske države.

Predložio je, kaže, da na predstojećoj sedniciji prištinske i Vlade Albanije u Skadru budu potpisana dva sporazuma: o podeli troškova u kampanji lobiranja i drugi, koji bi se ticao prenosa iskustva u procesu evropskih integracija.

Cakaj je, inače, Albanac sa Kosova, koji u vladi albanskog premijera Edi Rame vrši dužnost ministra spoljnih i evropskih poslova.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da je Cakaj tom idejom uneo novu nadu i dinamiku u trenutku, kako je rekao, "konsolidacije zemlje".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading