Istoričar Predrag Marković o inicijativi predsednika Vučića: Popis žrtava NATO bio bi prvi u poslednjih 100 godina

Autor: Tanjug

Vesti

12.02.2020

17:22

"Ukoliko bi se inicijativa Predesnika Vučića o zvaničnom utvrđivanju broja žrtava NATO bombardovanja iz 1999. godine sprovela, to bi bio prvi put da je država ozbiljno prišla popisu žrtava u poslednjih 100 godina", rekao je danas istoričar Predrag Marković.

Tanjug/D. GOLL
Predrag Marković

- Jer Srbija nije popisala svoje žrtva ni iz jednog rata prošlog veka - ističe Marković za Tanjug i dodaje da to vidi kao nepoštovanje ljudi a koji su pali braneći i boreći se svoju zemlju.


On smatra da je zvanični popisa izostao, između ostalog i zbog želja za manipulacijom brojem žrtava.

- Brojevima se manipulisalo na razne načine u želji da se postigne ovaj ili onaj politički cilj, a popisivanje tačnog broja žrtava je zapravo unošenje racionalnosti i objektivnosti u shvatanje istorijskih događaja, kao što je bombardovanje iz 1999. godine - rekao je Marković za Tanjug.

Prema njegovim rečima, šezdesetih godina prošlog veka bio je jedan pokušaj popisa žrtava Drugog svetskog rata, ali je, kaže Marković, taj pokušaj propao zbog političkih sukoba koji su nastali oko prebrojavanja.

 

 

Kada je reč o prebrojavanju srpskih žrtava NATO bombardovanja, Marković ističe da to ne bi trebalo biti previše teško, jer od tada nije prošlo mnogo godina, sve žrtve su dokumentovane, a vojska i policija imaju evidenciju svojih žrtava.

Teži deo će predstavljati, navodi Marković, popisati žrtve koje su poginule posle rata i okupacije KiM, kada su, kaže, zaštitom međunarodnih sila albanski ekstremisti ubili na stotine Albanaca, Srba i Roma.

Navodi da se za popis tih civilnih žrtava na KiM može koristiti materijal iz Specijalnog suda za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosovo (OVK) koji se koristi za suđenje protiv pripadnika te vojne formacije.

- Ima još jedan problem, dosta krupan, a to je nekoliko stotina albanskih žrtava od američkog bombardovanja, recimo kolona povratnika Albanaca na putu Ðakovica - Prizren, koji su ubijeni američkim bombama. U tom slučaju, teško je ustanoviti tačan broj žrtava - rekao je Marković.

Komentari (1)

Loading
Branko

12.02.2020 20:00

Sramota da se 100 godina ne vrši popis žrtava rata.