Delegacija Evropskog parlamenta sa ministrom Stefanovićem: Razgovor o izbornim uslovima u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

07.02.2020

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju su predvodili Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, o do sada preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u našoj zemlji.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Razgovori o izbornim uslovima u Srbiji

Stefanović je upoznao predstavnike Evropskog parlamenta sa predlogom smanjenja izbornog cenzusa, o kome trenutno raspravljaju poslanici Narodne skupštine, rekavši da se time povećava stepen demokratičnosti, ali i reprezentativnosti volje građana u republičkom i lokalnim parlamentima.

- Ukoliko se usvoji ovaj predlog izborne liste će lakše moći da pređu cenzus i dobiju mandate. On jedino ne ide na ruku Srpskoj naprednoj stranci, koja će sa istim brojem glasova dobiti manje mesta u parlamentu ili lokalnim skupštinama - objasnio je Stefanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Tanja Fajon i Vladimir Bilčik

Potpredsednik Vlade Srbije, koji je ujedno i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, podsetio je i da su izabrana tri nova člana Saveta REM-a, kao i da će uskoro biti izabrana još dva.

- Danas ističe rok za predlaganje kandidata za dva nedostajuća člana. Do sada izabrani članovi REM-a su nestranačke ličnosti, koji su poznati kao ozbiljni profesionalci u svojim oblastima, a to će biti slučaj i sa izborom preostalih - istakao je Stefanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

Kada je reč o merama koje su do sada preduzete na unapređenju izbornog procesa, Stefanović je podsetio i da je u Narodnoj skupštini formiran Nadzorni odbor koji će pratiti postupke političkih stranaka, kandidata i medija tokom izbornih aktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Damir

07.02.2020 14:21

Niko od evropskih predstavnika ne može imati nikakvu primedbu na izbore koji će se održati u Srbiji jer će biti održani u skladu sa svim pravilima i normama koje se primenjuju u celoj Evropi.

Mrmot

07.02.2020 14:38

Vlast ispunjava svoje obaveze,izborni uslovi će biti bolji nego što je to slučaj bio do sada.

Rash

07.02.2020 14:51

Ne razumem cemu tolika zainteresovanos u vezi izbornih uslova, kada znamo da ce sve proci na najbolji nacin!

Dejan

07.02.2020 15:06

Mislim da je Evropskog parlamenta detaljno upoznata kada su izbori u pitanju. Urađeno je dosta toga povoljno za opoziciju, ali njima ni to ne odgovara jer ih narod neće.