Lončar: Plate lekara danas mnogo veće nego u Đilasovo vreme!

Autor: Republika

Vesti

05.02.2020

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u sistemu države ima 50-60 državnih sekretara i izvršnih direktora, a oko 100.000 zdravstvenih radnika, pa je samim tim nemoguće da se plate medicinskih sestara i lekara povećaju na osnovu preraspodele plata državnih funkcionera.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Lončar je tako odgovorio na izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa koji je, predstavljajući svoj program, najavio veće plate za zdravstvene radnike, tako što bi se novac preraspodelio sa, kako je rekao, nepotrebnih troškova.

On je u tom smislu naveo i da su plate nekih državnih sekretara i izvršnih direktora dva-tri puta veće od plata medicinskih sestara, lekara, profesora...

Lončar je danas, s druge strane, uporedio sadašnje plate medicinskih sestara i lekara u odnosu na period kada je na vlasti bio Ðilas. Pokazujući platni listić medicinske sestre koja radi Kliničkom centru, Lončar je naveo da je njena plata u novembru 2009. godine bila 31.759 dinara, a da je sada 59.377 dinara, te da je plata lekara specijaliste sa dežurstvima u novembru 2009. godine bila 78.547 dinara, a da je sada 150.896 dinara.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Sumirao je da su plate medicinskih sestara 2008. godine bile oko 30.000 dinara, a da su danas, 2020. godine, oko 50.000 dinara, isto koliko su imali klinički lekari 2008. godine, koji danas imaju 80.000 dinara. Takođe, ukazao je da je plata lekara specijaliste bez minulog rada i dežurstva 2008. godine bila oko 60.000 dinara, a da je danas veća od 90.000 dinara.

- Mi u sistemu imamo par desetina državnih sekretara i par desetina izvršnih direktora. Ako sam razumeo Ðilasa, kad oni ne bi dobili plate i kada bi se taj novac prelio na lekare i sestre, njihove plate bi bile veće, a imamo više od 100.000 zdravstvenih radnika. Ja za tu matematiku nisam čuo - rekao je Lončar.

Upitao je koliko bi plate lekara i medicinskih sestara bile veće da "novac nije otišao na račun Ðilasa", te dodao da je Ðilas sam prijavio dobit veću od 20 miliona evra, a da je okrenuo 600 miliona evra. Za tih 600 miliona evra koje je, kako kaže, Ðilas uzeo od države, Srbija je mogla da izgradi sedam ili osam novih kliničkih centara.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Plate danas povećavamo koliko je to moguće, u skladu sa tim koliko ima novca u budžetu, nećemo dizati kredite da bismo podizali plate i da zemlju dovedemo do bankrota - poručio je ministar.

- Ja mu (Ðilasu) želim dobro zdravlje, ali da se drži što dalje od zdravstva, jer ročigledno to nije za njega, za njega je više neki biznis sa Miškovićem - rekao je Lončar.

Naveo je i da Srbija 2012. godine nije čak bila ni na listi indeksa evropske komisije koja se bavi ocenjivanjem zdravstva, a da je, ističe Lončar, danas na 18. mestu.

Kada je reč o izvršnim direktorima, njihove plate u Telekomu su, kaže, u "Ðilasovo vreme" bile kao danas ili veće, s tim što su tada jednom godišnje imali i bonus od 40.000 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading