Dok selo gori, oni se češljaju! Zašto Tužilaštvo ćuti o Bjelogrliću?

Autor:

Vesti

15.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok selo gori, tužilaštvo se češlja! Kako drugačije u najkraćem objasniti da Više javno tužilaštvo (VJT) ni posle osam dana ne reaguje na teške optužbe, potkrepljene dokazima, Predraga Gage Antonijevića da mu je glumac i producent Dragan Bjelogrlić nudio da progura film "Jesen samuraja", a da potom plen (mito) uzet od Filmskog centra Srbije dele pola-pola.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dragan Bjelogrlić

Prema rečima pravnih stručnjaka, s obzirom na to da su sve informacije objavljene i javno dostupne, tužilaštvo bi bez odlaganja po službenoj dužnosti moralo da pozove na saslušanje aktere ovog slučaja i ispita sve okolnosti.

Podsetimo, buru u javnosti je pre osam dana podiglo objavljivanje mejl-prepiske Bjelogrlića sa Antonijevićem, koja datira iz 2016. i u kojoj je obelodanjen plan glumca i producenta da se preko Antonijevića, kao člana komisije u Filmskom centru Srbije, obezbedi dodela novca za snimanje "Jeseni samuraja". U toj prepisci Bjela Antonijeviću nudi podelu 15 miliona dinara na ravne časti, a kada ovaj to odbija, sugeriše mu da "izbriše mejl".

 

 

Šta je do sada otkriveno

  • Antonijević objavio mejlove iz kojih se vidi da mu je Bjelogrlić nudio mito
  • Bjela predlagao da oko "100 soma" (kako se izrazio) podele pola-pola
  • Od Antonijevića tražio da kao član komisije FCS izlobira finansijsku podršku od 15 miliona dinara za film "Jesen samuraja"
  • Kada je Antonijević decidno odbio ponudu, Bjela mu poručio da obriše mejlove
  • U vreme kada se sve dešavalo, 2016, direktor FCS bio Boban Jevtić, koji je potom angažovan na Bjelogrlićevim projektima
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
  • Bjelogrlić je inače od FCS još pre nekoliko godina uzeo novac za dva filmska projekta ("Čuvari formule" i "Toma"), a još ih nije počeo
  • Kao predsednik Grupacije za kinematografiju u PKS Bjelogrlić na poslednjoj sednici tražio smenu Upravnog odbora FCS
  • Na sva naša pitanja, pa i ono da li sada traži smenu jer više ne može da dobija pare na lepe oči kao ranije, Bjelogrlić nije odgovorio

Da je tužilaštvo odmah moralo da ispita aktere ovog slučaja, potvrđuje za Srpski telegraf advokat Sava Anđelković.

- Posao novinara je da raskrinkava ovakve slučajeve, a posao tužilaštva da postupi po ovom pitanju. U njihovoj je nadležnosti da pokrenu postupak protiv lica za koje postoji tvrdnja ili dokaz da je izvršilo neko krivično delo. To što ništa nisu učinili ni posle toliko vremena dovoljno govori - smatra Anđelković.

Bjelo, šta sad: Prepiska je jednostavna za veštačenje

IT stručnjak Nikola Radivojević objašnjava za Srpski telegraf da je mejl-prepisku jednostavno veštačiti, putem forenzike, a da je nemoguće lažirati prepisku bez vrhunskog poznavanja materije.

- Generalno je moguće lažirati prepisku, ali je za to potrebna ozbiljna količina hakerskog znanja. Međutim, i pored toga je jako teško sakriti tragove od forenzičara. Moguće je podmetnuti mejl u komunikaciji, ali samo u slučaju ako su se dve strane dopisivale sa domena koji je komercijalnog karaktera - kaže Radivojević.

Ono što je nemoguće, kako tvrdi ovaj ekspert za mejl-komunikaciju, jeste lažirati kupljeni domen određene kompanije koji se nalazi u mejl-adresi osobe koja se dopisivala sa nekom drugom.

- Ako osoba u nazivu svog mejla ima ime neke kompanije, onda je sasvim sigurno ona poslala to što je u prepisci. Nema šanse da neko ko je poslao nešto preko svog mejla pod kupljenim domenom može da kaže kako to što je napisano nije njegovo - navodi Radivojević.

S ovim je saglasan i njegov kolega Svetozar Vujačić.

- Tužilaštvo bi moralo po osnovu svog glavnog načela da ispita ceo slučaj, makar se on zasnivao na elektronskoj pošti, čiju je verodostojnost lako utvrditi. Kada do njih na bilo koji način dođu saznanja o eventualno počinjenom krivičnom delu, oni ne smeju da se ponašaju kao da to ne postoji. Pa neka kažu, ako je tako, da je Antonijević lažirao prepisku - kaže Vujačić.

Odgovor na upit Srpskog telegrafa o nepostupanju po službenoj dužnosti VJT nam nije dostavio do zaključenja ovog broja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
jelena

15.01.2020 12:04

Tužilaštvo ne radi dobro svoj posao. Čekaju da se zaboravi.

Odgovori 12 1