Crne prognoze Šiptara: Kosovu preti bankrot!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.01.2020

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ne bude usvojen budžet za 2020., Kosovo će bankrotirati, upozorio je danas odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Prošlogodišnji budžet, rekao je Haradinaj, može da se koristi do marta, a ako novi ne bude usvojen, od aprila neće postojati drugi pravni instrumenti za funkcionisanje privremenih prištinskih institucija.

- Bez odobrenja budžeta za ovu godinu, država će bakrotirati", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare posle sednice vlade - preneo je prištinski Zeri.


Haradinaj je rekao da nema prepreka za funkcionisanje institucija u januaru i februaru.

Ali, prema njegovim rečima, ako se isto nastavi u drugoj polovini februara, tada će institucije ući u funkcionalni rizik.

- Od 1. aprila ne postoje drugi pravni instrumenti za funkcionisanje države u finansijskom smislu i ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potuno da propadnemo - upozrio je Haradinaj.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ


Prema kosovskim zakonima, 1/12 preliminarnog budžeta automatski se aktivira za januar i februar, u međuvremenu za mart, ako budžet za 2020. godinu ne bude izglasan u parlamentu, moguće je tražiti poduženo trajanje preliminarnog budžeta za još jedan mesec.

Ako procedure ne budu ispoštovane, u aprilu definitivno dolazi do finansijske blokade, ponovio je Haradinaj.

On je rekao da odgovornost za funksionisanje privremenih prištinskih institucija ima Pokret Samoopredeljenje, koji je pobednik oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora i da ta stranka treba da razmišlja o tome kako dalje.

Upitan da li je dobio poziv da se sastane sa predstavnicima Samoopredeljenja ili Demokratskim savezom Kosova, radi razgovora o eventualnoj postizbornoj koaliciji, Haradinaj je rekao da njegova Alijansa za budućnost Kosova nije uključena u razgovore o formiranju nove vlade.

Rekao je da se može čuti mnogo informacija o tim razgovorima, ali da on ne zna šta se tačno dešava.

- Pobednička stranka je odgovorna za stvaranje institucija, a u ovom slučaju to su Samoopredeljenje i Aljbin Kurti - kazao je Haradinaj, uz podsećanje da su izbori održani pre tri meseca, a da dve dvodeće stranke, Samoopredejenje i DSK, još neuspevaju da se dogovore o zajedničkoj vladi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading