140 godina od diplomatskih odnosa Srbije i Italije: Ana Brnabić se sa sastala sa Konteom

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.12.2019

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Rimu s premijerom Italije Đuzepeom Konteom na marginama Samita Centralno-evropske inicijative.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić i Đuzepe Konte

Brnabićeva i Konte, čiji je sastanak trajao duže nego što je bilo predviđeno, razgovarali su i o tome da naredne godine bude održana četvrta zajednička sednica dve vlade na kojoj bi se razmatrali konkretni projekti o saradnji Italije i Srbije.

Dvoje premijera razgovarali su o odnosima Srbije i Italije, jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i evropskim integracijama Srbije i zajedničkom rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

- Na sastanku smo razgovarali o zaista dobrim vezama, ekonomskim i političkim, kao i o utiscima o njegovoj zvaničnoj poseti u martu ove godine, koja je i godina velikog jubileja - 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva - rekla je Brnabićeva novinarima.

Konte je boravio u martu ove godine u Srbiji, što je bila njegova prva poseta zvaničnom Beogradu, gde je razgovarao sa srpskim državnim vrhom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izrazio posebnu zahvalnost Konteu na podršci evropskom putu Srbije.

- Izgovorio je jednu rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem neku vrstu radosti i zadovoljstva. Rekao je da će Italija biti dobar i iskreni ambasador Srbije na njenom evropskom putu - preneo je tada Vučić novinarima posle sastanka sa Konteom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Detalj sastanka između premijera Srbije i Italije

Premijerka Brnabić je pre nekoliko dana u Beogradu razgovarala s ministrom za evropske poslove Italije Vinčencom Amendolom i istakla da je čvrsta podrška Italije evropskom putu Srbije i stabilnosti regiona jedan od stubova uspešne bilateralne saradnje zemalja.

- Odnosi Srbije i Italije utemeljeni su i na čvrstoj ekonomskoj saradnji - rekla je tom prilikom Ana Brnabić i naglasila da je Italija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i najznačajnijih stranih investitora Srbije.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju značajan jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Brnabićeva se u Rimu sastala i s premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Mrsavi

19.12.2019 19:42

Prijatelji italijani.

Zoi

19.12.2019 20:33

Sto bilji odnosi sa zemljama, to je uspeh.

Čeda

19.12.2019 21:18

I nostri amici gli Italiani (Naši prijatelji Italijani).

pljuckavac

20.12.2019 05:55

Nismo bas uvek u istoriji bili u dobrim odnosima ali danasnji dani obelezavaju najbolje ikada.