ISPLATILA SE UPORNOST KRKOBABIĆA: Garancijski fond od 2020!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

20.11.2019

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo od početka promovisanja programa ravnomernog razvoja dodelom bespovratnih sredstava zadrugama (sredina 2017) u projektu poznatom pod nazivom "500 zadruga u 500 sela" Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, zalaže se za nekoliko novina koje bi olakšale ekonomsku poziciju poljoprivrednika u Srbiji.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Jedna od tih mera - predloga ministra Krkobabića - zaživeće već od 2020. godine jer se upravo završava izrada zakona o regulisanju cena poljoprivrednih proizvoda.

- Garantovane cene poljoprivrednih proizvoda su dugoočekivana mera koja će ukloniti disparitet, nesklad između proizvođačke cene koštanja i cene na tržištu. Taj nesklad može da bude izazvan poremećajima na svetskom tržištu, lošom rodnom godinom ili nekim drugim faktorom, svejedno... Suština je da će država, najzad, unapred objavljivati očekivane cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda, koje bi trebalo da budu garantovane. Razlika između proizvođačke i tržišne cene, ako je na štetu poljoprivrednika, nadoknađivala bi se novcem iz garancijskog fonda - objašnjava ministar Krkobabić svoju ideju, koja je posebno inspirisana u susretima sa seljanima, proizvođačima širom Srbije.

POSEBNIM MERAMA TREBA PODSTICATI PRODUKTIVNOST

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Ministar naglašava da bi trebalo posebnim merama da se podstiče povećanje produktivnosti, odnosno prinos po hektaru, na šta je usmeren i projekat "500 zadruga u 500 sela", koji je, izvan svih očekivanja, za dve i po godine podstakao osnivanje gotovo 600 zadruga. To nije zabeleženo u istoriji zadrugarstva Srbije!

Predlozi ministra Krkobabića

  • Osnovati garancijski fond
  • Dodeliti do 50 hektara mladim poljoprivrednicima na besplatno korišćenje
  • Pokloniti kuće sa imanjem mladima (sa decom) koji bi došli da žive na selu
  • Smanjiti PDV ili osloboditi plaćanja PDV stanovnike u brdsko-planinskim i pograničnim područjima
  • Mlade majke porodilje tretirati kao porodilje koje rade u gradovima
  • Osnovati poljoprivrednu banku i poljoprivrednu komoru

Krkobabić, koji je sa Akademijskim odborom za selo SANU, nedavno pokrenuo novi projekat "Preporod 50 sela Srbije" (na početku u pet nerazvijenih okruga na jugu Srbije) i inicirao osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, stalno podseća i na još svojih predloga koji su usmereni ne samo na poboljšanje ekonomske pozicije seljana u Srbiji već i na strateški važno stvaranje boljih uslova za život u selima, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim područjima.

- Bilo bi korisno da se mladim poljoprivrednicima koji bi ostali da žive na selu ili, kamo te sreće, da se nasele u selima, dodeli do 50 hektara zemljišta na korišćenje, uz primenu najnovijih naučnih saznanja, da se primeni takozvana pozitivna diskriminacija, kojom bi se stanovnici pograničnih i brdsko-planinskih područja oslobodili plaćanja PDV (ili bi ga plaćali sa znatnim umanjenjem), da majke na selu koje rađaju decu imaju status kao zaposlene majke - porodilje u gradu, zatim da se mladim bračnim parovima daju na besplatno korišćenje ili poklanjaju napuštene kuće, sa gazdinstvom, koje bi država za tu namenu otkupila, a u Srbiji ih ima oko 150.000. Neophodno je osnovati i poljoprivrednu banku i poljoprivrednu komoru - podseća ministar Krkobabić na deo svojih predloga za preporod sela Srbije o kojima govori godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading