ŽESTOK OBRAČUN! Albanski premijer na meti: Kurti i Tači ruše Ramu zbog Balkanske unije i Vučića!

Autor:

Vesti

14.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti i Tači udarili na Ramu, besni jer sa Srbijom pravi mali Šengen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/ST/N. MANDIĆ
PRIŠTINSKI DVOJAC Kurti i Tači besni na Ramu

Prištinski dvojac svom snagom pokušava da sruši albanskog premijera zamerajući mu što je podržao ideju srpskog predsednika Aleksandra Vučića o balkanskoj uniji. Prištinski zvaničnici bukvalno su pobesneli zbog dogovora iz Ohrida (pogledaj okvir) kojim bi se, između ostalog, zapadni Balkan povezao i time postao privlačniji za strane investicije.

S druge strane, albanski premijer kaže da su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj kao krave koje šutnu i prospu mleko. Istovremeno, Kurtija, budućeg premijera takozvane države Kosovo, javno pita: "Jesi li ti glup?"

SITNI POENI

Odgovarajući na napade iz Prištine, Rama je izjavio da Šiptari odbacivanjem mini-Šengena ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Edi Rama i Aleksandar Vučić

- Dugo vremena sam objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj procesa mini-Šengena i bio bih veoma iznenađen ako on to ne razume jer je Kurti dovoljno inteligentan. Ako se pretvara da razume ili ne razume, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije - rekao je Rama za albansku televiziju Top čenel.

MOJ STAV - Duško Tomić, stručnjak za međunarodne odnose

Stav Edija Rame je da je politika establišmenta na Kosovu potpuno protivna interesima Albanije jer Albanija teži nekoj vrsti ekonomskih integracija

Na Kurtijevu ideju o otvaranju granice između Albanije i Kosova, Rama je ovako odgovorio:

- Tako nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije. Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Edi Rama

Albanski premijer naveo je i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede takse na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, pre svega, kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

DOGOVORI IZ OHRIDA

1. Uvođenje sistema koji omogućava putovanje između zemalja samo uz posedovanje lične karte

2. Zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura (ova mera će direktno podići dostupnost radne snage, što će dovesti do povećanja atraktivnosti celog regiona za privlačenje novih investicija)

3. Sve inspekcijske službe (posebno fitosanitarna i veterinarska) zbog slobodnog i brzog protoka robe radiće 24 sata

4. Planirano je objedinjavanje i formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit robe u okviru zemalja članica, što će podrazumevati smanjenu papirologiju

5. Predviđeno međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, kao i podsticanje razmene studenata i pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje i razvoj

6. Uspostavljanje mini-Šengena. Stranci koji bi došli u Beograd mogli bi bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje članice ove inicijative i obratno. Do kraja godine građani Srbije i Albanije moći će da putuju samo uz ličnu kartu.

7. Srbija, Albanija i Severna Makedonija planiraju jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma putem saradnje u oblasti migracija kao i uzajamne pomoći u vanrednim situacijama

STRAH OD RUSIJE

Pored Kurtija, za kojeg Rama tvrdi da ima strah od nekakve nove Jugoslavije, protiv mini-Šengena je Hašim Tači, koji je odbio poziv da u Ohridu prisustvuje sastanku lidera tri države Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

U red protivnika balkanskog saveza stao je i Isa Mustafa, predsednik LDK, koji poput Kurija misli da mini-Šengen vodi ka "novoj Jugoslaviji sa Albanijom, ali bez Hrvatske i Slovenije". Istovremeno Mustafa mini-Šengen tumači kao politiku udaljavanja zemalja zapadnog Balkana od puta evropskih integracija" i da ih "stavlja u skrovište Evroazije, kojom dominira Rusija".

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, za Srpski telegraf kaže da Edi Rama mora da pojasni šta je mislio pod "ugrožavanje spoljne politike Albanije".

- Jasno je da je Edi Rama pristalica malog Šengena i smeta mu što prištinski političari inicijativu kompromituju, a s druge strane, nije razumljivo kako Kurti i ostali ugrožavaju spoljnu politiku Albanije. Da li pod time misli na to da su Kosovo i Albanija ista država, pa mu smetaju disonantni tonovi ili samo ne voli da mu neko protivreči - ističe Drecun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
ANA

14.11.2019 08:35

Naravno da im ne odgovara mali Sengen i da su protiv toga, to samo pokazuje koliko su ozbiljni za resavanje kljucnih problema i nastavka pregovora.

gaga

14.11.2019 08:36

Pristina treba da ukine takse i vrati se dijalogu ne ugrozavajuci mir

Aca

14.11.2019 08:36

Mala je njihova bara ali je zato puna krokodila

Ana

14.11.2019 08:37

Kurti ne prestaje da siri mrznju prema Srbiji i srpskom narodu!