Vučić je bio u pravu: Kurtija su namagrčili, pa sada traži pomoć Srpske liste za formiranje vlade

Autor: Novosti, Republika

Vesti

13.11.2019

10:00

Posle odluke Izbornog panela za žalbe i prigovore u Prištini da ne prihvati glasove iz centralne Srbije, što otvara vrata parlamenta za koaliciju NISMA-AKR, Fatmira LJimaja i Bedžeta Pacolija, troje kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenje žalilo se Vrhovnom sudu, smatrajući da je na delu "kupovina" Panela za žalbe. Jer, ako Pacolijev savez pređe izborni prag, Kurtijev pokret ne bi imao 32 poslanika na koje je računao posle konačnih rezultata, već 29 predstavnika.

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Da li se na odluku Panela da odbaci glasove raseljenih Srba žalila i Srpska lista, iz te partije nije saopšteno, a njoj bi u oba slučaja pripalo deset zagarantovanih mandata za srpsku zajednicu.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je iz Pariza da je "cirkus" oko trovanja članova kosovske izborne komisije prilikom prebrojavanja glasova iz centralne Srbije služio da bi se "navukao neiskusni Kurti":

- To trovanje je smišljeno protiv Kurtija. I da ukinu tih između 4.000 i 5.000 glasova, to ne bi uticalo na Srpsku listu, koja je dobila deset poslaničkih mesta. Nije SL bila meta, već je trebalo naškoditi imidžu Srbije i promeniti sliku u parlamentu. Ukoliko u parlament uđe NISMA, smanjuje se broj mandata Kurtija, a potom u bloku sa strankom DSK Ise Mustafe oni mogu da imaju više od Kurtija i da na taj način nametnu svog kandidata za premijera, Vjosu Osmani - rekao je Vučić, ocenivši da su takve "igranke" u toku, da u njima učestvuju i "igrači" iz sveta i da se može očekivati još mnogo problema u formiranju parlamenta i vlade u Prištini.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Ukoliko bi koalicija NISMA-AKR ušla u parlament, stranka Fatmira LJimaja dobila bi četvoro, a Pacolijev AKR dvoje poslanika, što bi automatski oduzelo tri mandata Samoopredeljenju, i po jedno mesto DSK, DPK i koaliciji koju predvodi Ramuš Haradinaj.

Mesto za SL?

Kandidat za premijera iz pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti promenio je donekle retoriku u vezi sa Srpskom listom, najavljujući da će ta stranka u novoj vladi u Prištini biti zastupljena u onoj meri koja je propisana ustavom.

Ranije je Kurti govorio da mu SL kao koalicioni partner nije potrebna i da vlada neće zavisiti od njih.

 

Komentari (11)

Loading
Ivana

13.11.2019 10:55

Srpska lista mora da udje u vladu na KiM....

Mirjana

13.11.2019 11:21

Srpska lista sve vise dobija na znacaju. Predsednik Vucic svojom intuicijom predvidi sve sta ce Albanci preduzimati i raditi.

Pedja

13.11.2019 11:21

A sad Kurtioza trazi pomoc?Sada mu ne smrde Srpski glasovi?

Vesna

13.11.2019 11:35

Kurti je od samog početka marioneta velikih sila i tako će i ostati. Problem je što Kurti to nije spoznao na vreme.