Stejt department potvrdio pisanje Srpskog telegrafa: Tramp isplanirao novi Dejton!

Autor: B.K.

Vesti

21.10.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor službe Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvid Kostelančik doslovno je potvrdio ono što je Srpski telegraf najavio pre sedam dana: američki predsednik Donald Tramp ima u planu međunarodnu konferenciju, neku vrstu novog Dejtona, kojim bi stavio pečat na rešavanje kosovskog problema. Glavni realizator ove zamisli biće Trampov specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kostelančik, koji je protekle sedmice boravio u Beogradu, poručio je da prilika da se postigne dogovor ne treba da bude propuštena. U tom kontekstu, najavio je mogućnost da Vašington naredne godine organizuje konferenciju sa ciljem dolaska do rešenja kosovskog pitanja.

- Takvu mogućnost pominjao je i predsednik Donald Tramp lično u pismu koje je poslao ranije ove godine liderima u Beogradu i Prištini. To jeste mogućnost, ali za sada važna stvar je da počne dijalog i da dve zemlje ostvare napredak po pitanjima koja stoje između njih - naveo je Kostelančik.

Kako je objasnio, SAD će u naporima da se dođe do rešenje sarađivati sa Evropskom unijom.

- Blisko ćemo sarađivati sa EU, koja kao posrednik predvodi dijalog između Srbije i Kosova. Samo prisustvo razgovorima i diskusiji zavisiće od situacije, ali mogu vas uveriti da su i ambasador Grenel i gospodin Palmer posvećeni tome i da izdvajaju sve svoje vreme i energiju u rešavanju ovog pitanja - rekao je Kostelančik za radio Slobodna Evropa.

Konferencija na američkom terenu

Podsetimo, Srpski telegraf je protekle sedmice objavio upravo ono što sada najavljuje Kostelančik. Tada smo preneli reči sagovornika odlično upućenog u diplomatska dešavanja, da je glavni zadatak koji je šef Bele kuće dao Ričardu Grenelu, ili malom Trampu, kako ga još zovu, da preuzme vodeću ulogu u razgovorima i obe strane dovede za pregovarački sto.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf je protekle sedmice objavio upravo ono što sada najavljuje Kostelančik

- Ali ne za briselski, već za američki pregovarački sto. Trampova administracija želi da organizuje konferenciju poput one u Dejtonu. U njihovoj organizaciji i na njihovom terenu postigao bi se konačan dogovor - rekao je tada naš sagovornik diplomata.

On navodi da ga nije iznenadila odluka predsednika SAD Donalda Trampa da imenuje Grenela za posrednika, i to samo mesec dana nakon što je Stejt department imenovao Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, i ističe da to pokazuje dugotrajnu pažnju i dugotrajnu podršku SAD dijalogu, kako bi to dalo rezultat i za Beograd i za Prištinu.

- Obe zemlje su prijateljske i partneri SAD i činjenica da imamo izaslanika predsednika i predstavnika Stejt departmenta i državnog sekretara koji ovom pitanju posvećuju svoje vreme i pažnju jeste, mislimo, dobra stvar za ceo ovaj proces kako bi on na kraju dao rezultat - kaže Kostelančik.

On nije želeo da otkrije detalje razgovora koje je Grenel nedavno vodio u Prištini i Beogradu, rekavši da su oni bili organizovani u diplomatskom poverenju.

- Mogu vas uveriti u to da je poruka ambasadora Grenela bila ta da SAD i on kao izaslanik predsednika Trampa pokušavaju da pomognu i olakšaju dijalog. Svi mi čekamo da vlasti u Prištini formiraju novu vladu i da pojasne svoju poziciju u vezi sa angažmanom u dijalogu sa Beogradom - naglašava Kostelančik. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nesa

22.10.2019 13:07

Samo glavonja izmisljaj za kaliforniju ostavi se srbije maloumnice