Ukida takse, al' traži "ratnu odštetu": Evo kakvu politiku možemo da očekujemo od Aljbina Kurtija

Autor: Tanjug

Vesti

07.10.2019

00:13

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, vođenom pred današnje izbore, da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata započeti dijalog sa Srbima na Kosovu.


- To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mescu moramo, uz to, videti gde se nalazimo nakon 33 sporazuma, koje smo do sada zaključili sa Beogradom. A onda se radujem susretu sa novim visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom. Svejedno mi je da li je iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo - ukazao je on.

Kurti je istakao da nije bio zadovoljan Borelovom prethodnicom, Federikom Mogerini, iako je bila iz zemlje koja je priznala Kosovo.

Prema njegovim rečima, važno je da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspeh.

Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe, Kurti je odgovorio:

- Naravno. Verujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića.

 

 

Kada je reč o taksama, naglasio je da one nisu njegova politika.

- Mi ćemo takse zameniti principom reciprociteta. Beograd, na primer, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta, na kojima stoji Republika Kosovo. Želimo rasvetljavanje sudbine nestalih lica, bez obzira koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od strane kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice - rekao je Kurti.

Smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenje, penzijski fond i 1.200 artefakta.

Upitan zašto bi Priština trebalo da potpiše sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU.

- Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, sve zajedno uđu u EU - dodao je on.

Komentari (0)

Loading