Đurić o izborima na Kosovu: Srbi da pokažu jedinstvo, bez njih nema daljeg delanja

Autor: Tanjug

Vesti

25.09.2019

13:21

Sve Srbe koji politički nešto znače na KiM stavili smo pod jedan barjak i to su ljudi različitih političkih opcija koji su se ujedinili, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i pozvao sve Srbe da 6. oktobra izađu na izbore i sačuvaju uticaj Srba na KiM.

Tanjug
Marko Đurić

- Značajno je da svi oni koji se osećaju delom države Srbije uzmu ucešce i podrže Srpsku listu, jer je to garant ocuvanja Srba u našoj južnoj pokrajini - kazao je Ðurić za TV Pink.

Dodao je da je važno da Srpska lista osvoji 10 mandata jer, kako kaže, Albancima na KiM to ne bi odgovaralo, te da bez 10 mandata nema nove pokrajinske vlade bez Srba.


- Oni moraju da imaju glas makar jednog srpskog poslanika. Bez dogovora sa Srbima nema daljeg delanja - zaključio je Ðurić.

Ističe da se uspelo u tome da se svi Srbi koji nešto u politickom smislu znače na KiM okupe pod jedan srpski, državni barjak.

- Danas je svih deset gradonacelnika, svih deset opština, sa srpskom vecinom u sklopu Srpske liste koja je državni projekat Republike Srbije. Danas su svi Srbi koji su čvrsto povezani oko Srpske liste upućeni na saradnju sa državom Srbijom - ističe Ðurić.

Osvrćući se na razgovore predsednika Aleksandra Vučića sa nemackom kancelarkom Angelom Merkel, Ðurić je kazao da je u srpsko-nemackim odnosima napravljen pomak.

- Politicki osnosi su dobro utemeljeni, a to dokazuju i nemački investitori. Uvek kada se sastaju njih dvoje, to je dobra poruka za investitore - istakao je Đurić.

On je naveo da je, kada je u pitanju kosovski problem, važan otvoren dijalog.

- Došli smo od jedne zakucane pozicjije iz 2008.do toga da danas svi težimo kompromisnom rešenju. To je i dalje teška, ali povoljnija slika - objasnio je Đurić uz ocenu da je napravljen preokret kada je u pitanju položaj Srbije u odnosu na KiM.

Naveo je da je važno to što danas oni koji su najviše podržavali nezavisnost, smatraju da je kompromis ipak važan. Napominje i da je zaključak jucerašjeg susreta da Merkel želi da se nastavi dijalog, i to je veoma značajno i u interesu Srbije.

- Predsednik se u Njujorku sreće sa svetskim zvanicnicima, kako onima koji imaju iste, tako i onima koji imaju razlicitije poglede od Srbije po pitanju KiM - objasnio je Đurić.

On je naveo da do sada nije cuo ni jedno rešenje koje bi zadovoljilo srpsku stranu, ali ističe da je dalji dijalog svakako važan.

Komentari (0)

Loading