Bojkot izbora obesmišljava postojanje partija

Autor:

Vesti

15.09.2019

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za bojkot predstojećih izbora su se izjasnile stranke za koje se to moglo pretpostaviti da će učiniti, ali ta odluka nije dobra za njihovu političku budućnost, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Prvu televiziju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejan Vuk Stanković

- Ta odluka o bojkotu, čini mi se, nije dobra za budućnost tih stranaka zato što neizlazak na izbore podrazumeva oblik političke borbe koja je vaninstitucionalna. Kao što znate, te van institucionalne borbe i borbe za svoje političke ideje na ulici u Srbiji su već bile onda kada ste iza sebe imali izborne pobede - rekao je Stanković.

On je podsetio da je to bio slučaj polovinom 90-ih, kao i, kako kaže, tokom prevrata 2000. godine koji je počeo izbornom pobedom Vojislava Koštunice.

- Ipak, u tim slučajevima ste uvek iza sebe imali neku vrstu političke legitimacije. Bojkot izbora i pokušavanje da oživite proteste koji su propali, mislim da u ovom trenutku nije dobra strategija koja bi vodila u pravcu rešavanja nekih političkih tema u srpskoj politici, niti da motiviše građane - rekao je Stanković.

Bojkot na lokalu pravi problem u funkcionisanju stranaka

Prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, bojkot izbora na lokalnom nivou može dovesti do negiranja svrhe postojanja stranaka koje ne učestvuju na izborima.

Kako kaže , odluka o bojkotu izbora verovatno podazumeva i bojkot na lokalnim izborima, što pravi problem tim strankama u njihovom funkcionisanju.

- Ako niste na lokalnim izborima, građani gube interesovanje za te partije i pitanje je da li partije tako mogu da održe svrhu svog postojanja - zaključio je Stanković.

Ipak, kako kaže, višepartijski sistem uz sve uspone i padove u ovih 30 godina, uspostavio je jedno pravilo - da se vlast u Srbiji gubi i dobija na izborima i svako ko beži od izbora ulazi u neku vrstu političke avanture.

- Ima tu malo i samoubilačke tendencije, jer iskustvo govori da stranke koje ne izađu na izbore same sebe marginalizuju - rekao je Stanković.

Stanković: Bojkot teško da može da omasovi proteste

Odluka o bojkotu teško da će omasoviti dosadašnje proteste, kaže Dejan Vuk Stanković i ističe da su protesti od početka trebali da imaju jasnu političku artikulaciju.

- Protesti su dugi, ali ako gledate njihovu dinamku i intenzitet, on je sve slabiji i slabiji. Broj učesnika je sve manji, a političke poruke su manje-više iste. Ne vidite tendenciju neke masovne građanske neposlušnosti, nemate nikakve ozbiljnije blokade. Prosto imate jednu političku elitu u opoziciji koja želi da bojkotuje ovaj sistem, međutim, odgovor građanstva nije takav da oni mogu da očekuju da ulica postane faktor političke borbe i zato mi se čini da bi bilo bolje da su se organizovali i našli neka nova lica, napravili program i krenulu polako - smatra Stanković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading