SRBIMA NA KOSOVU DRŽAVA U DRŽAVI

Autor: Boris KATANIĆ

Vesti

13.09.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi predsednik prištinske vlade Ramuš Haradinaj moraće da proguta "veliku žabu" i hitno formira Zajednicu srpskih opština, čime će Srbi dobiti državu u državi na Kosovu, poput Republike Srpske u BiH. Takođe, pred Beograd još dugo neće biti postavljen zahtev da prizna nezavisnost Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Đurić i čelnici Srpske liste

Ovo, u najkraćem, tvrde uticajni nemački mediji u komentarima koji prate izbor novoformirane kosovske vlade i činjenicu da ona praktično zavisi od dobre volje srpskih poslanika. Manje ili više direktno, nemački dnevnici ocenjuju takav rasplet kao pobedu Beograda, koji preko ministara i poslanika Srpske liste sada prvi put dobija jak i direktan uticaj u Prištini.

OKONČANJE KRIZE

Ugledni dnevnik Handelsblat doslovno navodi da će Srbi na Kosovu svojim učešćem u novoj kosovskoj vladi sprečiti formiranje kosovske vojske, što je u jednom trenutku izgledalo kao gotova stvar. List prenosi izjavu Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, da Srbi imaju obavezu da se bore protiv formiranja takozvane armije i da će sprečiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima.

Drugi nemački dnevnik, Tagescajtung, navodi da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, a to ni u doglednoj budućnosti neće morati da učini jer su, pre svega, glasovi Srba na Kosovu presudno doprineli da Ramuš Haradinaj postane kosovski premijer, čime je okončana kriza institucija u Prištini.

- I Evropska unija i međunarodna zajednica, baš kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, žele da Haradinaj ispuni neke uslove, pa će on morati da proguta veliku žabu i da prizna Zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, postati država u državi - ocenjuje nemački dnevnik.

List navodi da Brisel to smatra preduslovom integracije i Srbije i Kosova u EU i dodaje da je Haradinaj, koji se još prošle godine kao opozicioni političar žestoko borio protiv tog zahteva, sada "pojeo kredu" i pravi se da je realan političar.

- Njegov nekadašnji partner u koaliciji predsednik Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti svim silama želi da spreči osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, pa ga već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom - navodi Tagescajtung.

OPOZICIJA PROTIV

List dodaje da je Haradinajeva vlada na klimavim nogama, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić može mirno da posmatra unutrašnje političke konflikte na Kosovu jer su oni "dobri po njega".

S druge strane, opozicione stranke u Srbiji ne podržavaju ove teze. Dejan Šulkić, potpredsednik DSS, za Srpski telegraf kaže da je saradnja sa Haradinajem neprihvatljiva.

- Za nas apsolutno nije prihvatljivo da Srbi sarađuju sa ratnim zločincem. Ovo što se dešava je pogubna politika predaje, koja se vodi od 2008. godine i dovela je do ponižavajućeg i samouništavajućeg glasanja Srba za svoje dželate, podrškom i učešćem u koalicionoj vladi na čijem je čelu Haradinaj - navodi Šulkić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading