Ramušev brat ubijao svedoke! Hag poslao još jednu pozivnicu za Šiptara

Autor: G. MITROVIĆ

Vesti

17.08.2019

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putem Haga poći će i Daut Haradinaj, rođeni brat kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, kako bi pred Specijalnim sudom za zločine OVK dao iskaz u vezi sa ubistvima zaštićenih svedoka na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: facebook.com/Daut Haradinaj
Ramuš Haradinaj sa Daut Haradinajem

Ni mesec dana pošto je Ramuš Haradinaj otišao za Hag, Specijalni sud pozvao je i njegovog deset godina mlađeg brata Dauta zbog sumnje da je bio jedan od glavnih organizatora ubistava ljudi albanske nacionalnosti koji bi pred sudom u svojstvu zaštićenih svedoka otkrili sve o braći Haradinaj i njihovim monstruoznim zločinima nad srpskim civilima.

Tu se pre svega misli na likvidaciju nekadašnjeg komandanta 134. brigade OVK Tahira Zemaja, koji je istražiteljima Unmika kao ključni svedok dao detaljan iskaz na 200 strana. Zemaj je, podsećanja radi, sa sinom i bratom u januaru 2003. overen iz vatrenog oružja u centru Peći. Počinioci ovog brutalnog ubistva, kao i mnogih sličnih, nikada nisu pronađeni, dok su njihovi nalogodavci više nego očigledni.

Uz Zemaja, na dušu Dauta Haradinaja idu i ubistva najmanje 15 zaštićenih svedoka koji su likvidirani u periodu od 2001. do 2007. Dakle, Daut je samo manje poznatiji od brata, ali su u svirepim pokoljima nad Srbima i lojalnim Albancima obojica učestvovala podjednako.

Inače, mlađi Haradinaj se još od 2001. nalazi na crnoj listi Stejt departmenta pošto ga je ministarstvo spoljnih poslova SAD označilo kao jednog od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti Albanaca u Makedoniji. U međuvremenu su SAD sa te liste uklonile pojedine ljude, ali je Daut na njoj ostao i do danas. Američke službe zabeležile su da je Daut iste godine u oktobru kao osoba zadužena za koordinaciju rada sa Al Kaidom u Sofiji organizovao sastanak sa Muhamedom el Zavahirijem, bratom idejnog vođe svetski najpoznatije terorističke grupe Ajmana el Zavahirija.

Dautovo ime se takođe dovodi u neposrednu vezu i s organizovanjem napada u Kumanovu 9. maja 2015, kada je osam makedonskih specijalaca poginulo u žestokom dvodnevnom obračunu sa šiptarskim teroristima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading