(VIDEO) USTAŠE OBEĆALE SRBIMA: Veća prava na srpski jezik i pismo u Vukovaru, ali ostaju neka ograničenja

Autor: 24sata.hr

Vesti

12.07.2019

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivaće veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i dalje postojati ograničenja.

Foto: youtube.com/Bad max

Ona će naime proizilaziti iz kako se kaže navodne potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvek živih sećanja na ratove koji su se vodili '90-ih godina XX veka.

To proizilazi iz odluke Ustavnog suda, javlja N1, koji je na sednici od 2. jula prihvatio četiri godine star zahtev za ocenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtev je podneo saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u avgustu 2015. godine.

Ustavni sud je ukinuo član 5. Statutarne odluke i to u delu koji se odnosi na prava zvaničnika Gradskog veća Grada Vukovara iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine o korišćenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pismenoj formi.

Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtev moraju da se na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu obezbede svi materijali za sednicu Gradskog veća, kao svi zapisnici sa sednica bez ikakvih ograničenja.

Ustavni sud ukinuo je član 6 odluke u delu koja se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine na način da im se bez ograničenja mora obezbediti dostava dokumenata na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu celog ili dela propisa akta ili isprave ili štampanog obrasca, ako je taj propis, akt ili isprava donet ili obrazac izrađen od strane vukovarskog Gradskog veća.

- Nije prihvatljiv zahtev kojim je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine obezbede kad se stvore drugi uslovi - rekao je Šeparović.

Sredstva za sprovođenje zakona obezbeđuju se u državnom budžetu Republike Hrvatske, zbog čega prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smeju da se ugrožavaju niti da uslovljavaju iznosom novca za sprovođenje.

- U odnosu na član 7 odluke u kojoj se obezbeđuje odlaganje primene odluke o pravima nacionalnih manjina, Ustavni sud odlučio je, s obzirom na istorijska dešavanja na tom području, da ne postoji razlog zbog kojih bi ovu odredbu trebalo ukinuti, a takav zahtev nije uputio ni podnosilac u svom zahtevu - rekao je Šeparović.

Podsetimo, Ustavni sud doneo je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojeg je odluka Poverenstva svojevremeno naterala da se povuče sa mesta potpredsednika Vlade.

Na sednici Ustavnog suda održanoj 2. jula uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka, pa se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda, pa se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je doneta većinom glasova.

Godine 2013. svi smo imali priliku da vidimo nemile scene u Vukovaru, kada je grupa građana razbijala ploče sa dvojezičnim natpistima na državnim ustanovama. Kao razlog za ovakve postupka, naveli su to da ne žele natpise na ćiriličnom pismu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading