Evo kako su Srbe prevarili u Dejtonu

Autor: Boris KATANIĆ

Vesti

08.09.2017

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjem nastavku ekskluzivnog serijala Srpski telegraf danas objavljuje nove dokaze da je državni vrh Srbije unapred znao (i pristao) na "Oluju" i proterivanje Srba iz Krajine. To se može lako zaključiti iz izveštaja evropskih posmatrača o tome da je Hrvate na izvol'te čekalo netaknuto moderno naoružanje koje srpske snage nisu ni pokušale da upotrebe. Između ostalog, na tom spisku je čak i deset aviona.

Samo u sektoru Istok Srbi su ostavili multiraketni sistem "Orkan", 30 oklopnih transportera, raketne bacače plamen i haubice.

S druge strane, srpski obaveštajac u Parizu iz svojih izvora u krugovima francuskih oružanih snaga dva dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma javlja da je "dogovorena ljubazna okupacija NATO" i da je sklapanje mira samo varka, zamena za oružana dejstva.

2. Milošević pod jakim pritiskom potpisao sve što su mu tražili

Srpski obaveštajac u Parizu, dva dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 23. novembra 1995. u 11 časova, telefonskom vezom javlja:

- U krugu francuskih oružanih snaga u Parizu potpisivanje mirovnog sporazuma u Dejtonu komentariše se kao planirana realizacija prevashodno američkih interesa. Govori se da je Alija Izetbegović nezadovoljan, ali da mu je objašnjeno da Srbi podelom Bosne dobijaju samo zemlju - poljoprivredu, stoku i planine, a muslimansko-hrvatska federacija industriju, gradove i sve ekonomske potencijale, te da je realizacija mirovnog sporazuma usmerena pre svega na razoružavanje Srba i uklanjanje snaga UN, a dovođenja NATO na njihovo mesto. Snage NATO treba da iznose oko 60.000 vojnika, i to iz sastava snaga SAD, Nemačke, Francuske i tzv. Otomanskog carstva, među kojima će biti i mudžahedina.

Kako javlja ovaj obaveštajac, njegovi izvori komentarišu da je na scenu stupila ljubazna okupacija NATO.

- Sklapanje mira je samo varka, zamena za oružana dejstva. Plan je da se uz tihu, mirnu i političku aktivnost realizuju ciljevi okupacije srpskih teritorija i to treba vremenski duže da potraje.

Takođe, njegovi izvori prenose i da je Milošević bio zatvoren u Dejtonu i da je pod diktaturom potpisivao traženo.

 

3. Hrvatski diplomata - srpski špijun

Izveštaj operativca Državne bezbednosti Srbije od 16. maja 1994. pokazuje da su srpske službe komunicirale i sa hrvatskim diplomatama. Tako je, kako se navodi, na osnovu prethodnog dogovora obavljen razgovor sa Dušanom Bilandžićem, zamenikom šefa Ureda Republike Hrvatske u Beogradu, i to u zagrebačkom restoranu "Vinodol" (od 20.30 do 22.15).

Kako navodi operativac DB, sa Bilandžićem su razmatrane opcije za rešavanje sukoba u Bosni, ali i odnosi Srbije i Hrvatske. U izveštaju se citiraju Bilandžićeve reči:

- To je definitivno diktat američke spoljne politike Hrvatskoj, tačnije Tuđmanu, koji to mora da sprovede u delo. Tu se Miloševiću mora odati priznanje, vodio je i vodi nezavisnu politiku. Kada se sve to uzme u obzir, Srbija nema prihvatljivijeg sagovornika u Hrvatskoj od Tuđmana. Milošević je toga sasvim svestan, kao što je dobar deo sveta svestan da bi jednim potezom Milošević mogao vratiti Krajinu Hrvatskoj. To bi, naravno, izazvalo migracije skoro zastrašujućih razmera, prema Srbiji svakako. Jasno je da ljudi Krajine neće da žive u Hrvatskoj.

KRAJ SERIJALA

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading