PAKLENI PLAN VAŠINGTONA: Kosovo dobija stolicu u UN?!

Autor: sputniknews.com

Vesti

07.09.2017

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle najave iz Srbije o širokom razgovoru o Kosovu i Metohiji, albanski lobisti u Americi predvođeni "Fondacijom Klinton" užurbano rade na rezoluciji koju bi predložili u UN kako bi Kosovo dobilo status države-posmatrača po uzoru na Palestinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako piše Sputnjik, Amerika namerava da ovako zaobiđe Savet bezbednosti UN, čije članice imaju pravo veta, a ukoliko bi Priština uz pomoć SAD uspela da ostvari svoje ciljeve pre završetka pregovora u Briselu, pregovori Beograda i Prištine bi izašli iz statusno neutralnog formata.

U isto vreme, "Klintonovoj Americi" se žuri da što pre realizuje ovu ideju i zbog Turske, odnosno sve veće podrške Istanbula projektu !Velike Albanije", jer zvanična Amerika nije za promene granica na Balkanu.

Hašim Tači, takozvani predsednik Kosova, nedavno je najavio da bi u pregovore u Briselu trebalo da se zvanično ubaci i Amerika. Takođe, obelodanjeno je i pismo američkog kongresmena i albanskog lobiste Eliota Engela šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, da Srbija "nije spremna za EU". Sve to ima za cilj da se uspori Srbija u rešavanju kosovskog pitanja (unutrašnjim dijalogom), kako bi dobili vreme i realizovali svoje namere vezane za UN.

No, gde ima dima, ima i vatre, pa se tako stiče utisak da je sada više Americi stalo da se ubaci u pregovore u Briselu, nego samom Kosovu. Pitanje je zašto.

Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka, za Sputnjik podseća da je Amerika do sada uložila mnogo novca i diplomatskog napora da bi osigurala nezavisnost Kosova. S obzirom da pregovori Prištine i Beograda, dodaje on, ulaze u završnu fazu, Vašington ima razlog da postane i formalno deo pregovora i konačnog dogovora.

- Inače, celokupna inicijativa koja dolazi iz Vašingtona, Brisela i Berlina liči na želju da se predupredi stvaranje neke velike Albanije, jer bez obzira na dosadašnja tumačenja, Americi, ali ni drugim velikim silama ne odgovara stvaranje bilo kakve velike države na Balkanu. Po njihovom tumačenju, jačanje nezavisnosti Kosova i prisutnost Prištine na međunarodnom planu osiguravaju da se takav scenario ne desi i mislim da je tu interes SAD da bude uključena u dijalog Beograda i Prištine - navodi Surlić.

Surlić kaže da je upravo inicijativa Beograda za unutrašnjim dijalogom i pokrenuta da bi Beograd odredio svoje "crvene linije" koje će postaviti Kosovu i u tom smislu se ozbiljno razmatra sprečavanje da stolica u UN ne bude dodeljena Prištini.

- Bez obzira što Srbija nije diplomatski jaka, ona ima jake adute u svojim rukama, a pre svega činjenicu da pet zemalja EU još nisu priznale Kosovo i da bez njihove saglasnosti sigurno neće postati punopravni član UN. Te dve ključne dimenzije otvaraju prostor i mogućnost da Srbija odredi šta to može da dopusti Prištini, a šta je ono što će ostaviti za sebe u kontekstu završetka dijaloga između Beograda i Prištine - smatra on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading