KOM SE CARSTVU PRIVOLETI: Evo šta kažu Srbi

Autor: Tanjug

Vesti

05.09.2017

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Više od polovine građana Srbije (53 odsto) smatra da Srbija ne treba da ima vojne baze nijedne od velikih sila, pokazali su rezultati istraživanje "Demostata".

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo da 20 odsto misli da to treba dozvoliti Rusiji, a dva odsto SAD.

Istraživanje "Kojem bi se carstvu priklonili...Srbija između Istoka i Zapada" pokazalo je i da većina ispitanika, njih 41 odsto, smatraju da je Rusija najveći prijatelj Srbije, a slede Kina sa šest odsto, Grčka četiri odsto, Makedonija (tri odsto) i Crna Gora i Nemačka (sa po dva odsto). 

S druge strane, prema rezultatima istraživanja koja su danas predstavljena, na pitanja u kojoj bi zemlji, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi državu preporučili svojoj deci za život i rad, prednjače zapadne zemlje. 

Tako je 11 odsto ispitanika na pitanje u kojoj bi zemlji najviše voleli da žive navelo Nemačku, sedam odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD. 

Svojoj deci bi za život i rad 16 odsto ispitanika preporučilo Nemačku, 11 odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju i SAD, a po cetiri odsto Švedsku i Norvešku. 

Glavni istrazivač Srećko Mihailović rekao je da je očigledno kada je u pitanju ekonomija i donošenje racionalnih odluka vezanih za kvalitet života građanin Srbije je orijentisan ka Zapadu, a kada je reč o prijateljstvu ili nekim tradicionalnim osećanjima onda je orijentisan ka Istoku. 

Mihailović je rekao da mnoge njegove kolege kažu da istraživanje nije ni trebalo raditi jer su poznati rezultati. 

Srce na Istoku, džep na Zapadu

- Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu. To je nalaz mnogih istraživanja na ovu temu - naveo je Mihajlović na predstavljanju rezultata istraživanja koje je, kako je naveo, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika. 

Kada je reč o političkim orijentacijama koje su povezane sa preferencijama stranih zemalja, nalazi istraživanja su pokazali da ispitanici koji su na predsedničkim izborima glasali za Aleksandra Vučića u 51 odsto slučajeva kao najvećeg prijatelja Srbije vide Rusiju, dok oni koji će na sledećim parlamentarnim izborima glasati za SNS u 54 odsto slučajeva vide Rusiju kao najvećeg prijatelja Srbije. 

Oni koji su glasali za Vučića "dali" bi baze u Srbiji samo Rusiji i to u 28 odsto slučajeva, a 21 odsto Vučićevih glasača svojoj deci bi za život i rad preporučili Nemačku. 

Mihajlović kaže da je zanimljiv i nalaz u vezi sa starosti ispitanika i njihovih odgovora na četiri pitanja u istraživanju. 

Naime, dodaje, pokazalo se da mladi ispitanici u odnosu na prosek imaju nešto povoljniji odnos prema zapadnim zemljama, nego što imaju prema Rusiji, za razliku od najstarijih ispitanika, pogotovo starijih od 75 godina, koji su više orijentisani ka Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading