Zločinci pred sudom: Saslušanja čelnika OVK posle sastanka u Parizu

Autor: Tanjug

Vesti

14.06.2019

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O podizanju optužnica protiv Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine tzv. OVK nad Srbima i nealbancima govori se još od osnivanja tog suda, u decembru 2016. a sve su glasnije najave da bi uskoro na saslušanju trebalo da se nađu brat kosovskog premijera Daut Haradinaj, kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik skupštine Kadri Veselji, piše Blic.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/montaža
Tači, Haradinaj i Veselji

Ipak, konkretan potez još nije povučen, a izvor lista iz diplomatskih krugova kaže da su se, između ostalog, čekala tumbanja unutar suda.

- Prva saslušanja su već trebalo da se dogode, a sada se spominje opcija da bi mogli da uslede nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula. Pitanje je da li će na listi pozvanih biti i kosovski premijer Haradinaj. Informacije su dvojake, prve govore da neće, jer su svedoci kji bi mogli da progovore o njegovim zločinima nestali sa lica zemlje, dok druge govore da svedoka ima, ali u inostranstvu i da bi moglo da se nađe načina da se dođe do njih - kaže Blicov izvor.

Tim povodom, list je kontaktirao Specijalni sud u Hagu, a na pitanje zašto još nisu podignute optužnice i da li je njihov izostanak proizvod političkog pritiska, portparol suda Kristofer Benet za Blic je kazao da je Specijalno tužilaštvo nezavisna institucija i da nad njihovom istragom nema političkog uticaja.

- Sprovodimo najopsežniju istragu i ne raspravljamo o rokovima za moguće optužnice - poručio je on.


O tome ko bi mogao da se nađe na optuznicama, nije želeo da razgovara.

- Specijalizovano tužilaštvo ne daje informaciju niti o istrazi, niti o mogućim optužnicama iz političkih, pravnih i etičkih razloga - rekao je Benet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading