5 ključnih stvari iz Vučićevog govora u Skupštini

Autor: Tanjug

Vesti

27.05.2019

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na posebnoj sednici Narodne Skupštine posvećenoj Kosovu i Metohiji gotovo puna tri sata o ovom najvažnijem nacionalnom problemu. Republika.rs izdvojila je 5 ključnih stvari iz predsednikovog govora.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Skupština Srbije

1. Nema dijaloga bez ukidanja taksi

Predsednik Srbije u više navrata tokom svog izlaganja podvukao je da dijalog sa kosovskim albancima neće biti nastavljen bez ukidanja taksi.

- Bez ukidanja taksi, nema pregovora. Tačka! Ukoliko ukinu takse ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne - referendum nije prošao, ali koga briga za referendum - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

2. Prestanak samoobmane

- Ja se nisam odlučio za nastavak laži i samoobmane, već za dogovor sa Albancima kao jedini način za budućnost - između ostalog poručio je šef države.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

3. Zamrznuti konflikt nije moguć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zamrznuti konflikt ne može da predstavlja rešenje za problem Kosova, jer Albanci to ne žele.

 

 

- Druga mogućnost je normalizacija odnosa koja može biti samo u dva slučaja: postizanje sporazuma u kojoj je Kosovo nezavisna država, a drugo je razgraničenje - pojasnio je predsednik.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

4. Novog pogroma neće biti

- Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način - poručio je predsednik Srbije.

5. Greške iz prošlosti

Srbija je u prošlosti pogrešila kada je prebacila pitanje Kosova iz UN u EU.

- Pogrešili smo kada smo postavili nesuvisla pitanja Međunarodnom sudu pravde, morali smo mnogo bolje, mnogo drugačije da se ponašamo 2008. kada je Priština proglasila nezavisnost, morali smo mnogo drugačije 17. marta 2004. godine kada se dogodio pogrom - precizan je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
vuk

27.05.2019 21:30

I sve su jako bitne.