Tražio milost za ustaše, Tito ga poslao na sud: Obelodanjeni dokumenti o susretu Josipa Broza i Alojzija Stepinca

Autor: Republika

Vesti

22.05.2019

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski nedeljnik Globus obelodanio je dokumente o jedinom susretu Josipa Broza Tita i kardinala Alojzija Stepinca, koji se desio u Zagrebu u maju 1945. List podseća da je devet dana nakon ulaska partizana u Zagreb, 17. maja 1945. Tito stavio nadbiskupa u izolaciju, u kojoj je bio do 3. juna. Za to vreme Stepinac je saslušan šest puta (saslušavali su ga bezbednjaci, sudije, partijski zvaničnici...), o čemu postoje zapisnici koje je kardinal potpisao.

Josip Broz Tito

Razgovor Tita i Stepinca održan je 4. juna 1945. na Tuškancu 63, u privremenoj Titovoj rezidenciji. I Crkva i država krili su od javnosti temu razgovora, a nadbiskupova beleška o tome napisana na 17 strana nestala je iz arhive. Ostao je samo izveštaj koji je poslao Vatikanu.

O susretu Tita i Stepinca pisao je pre tri godine i zagrebački nedeljnik Nacional citirajući transkripte razgovora koje je u knjizi "Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i Ozne" objavio Gordan Akrap. Tu se navodi da se Tito najpre 2. juna sastao sa Stepinčevim saradnicima, kojima je rekao da "kao Hrvat i kao katolik" nije zadovoljan ponašanjem katoličkog sveštenstva.

Alojzije Stepinac

Stepinčeva sabraća tražila su za kardinala i druge sveštenike slobodu, ali im je Tito odgovorio da su mnogi od njih bili ustaški službenici i da su pobegli s Pavelićevom vojskom iz zemlje. Dva dana kasnije, nakon što je Stepincu ukinuta izolacija, 4. juna Tito je razgovarao sa nadbiskupom na sastanku kome je prisustvovao i Vladimir Bakarić.

Stepinac je tom prilikom tražio dijalog nove vlasti sa "čestitim pristašama ustaškog pokreta" i sa predstavnicima Hrvatske seljačke stranke, što je Broza naljutilo, pa mu je odgovorio: "Pravdi se mora udovoljiti, porazi najteže povrede čovječnosti".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading