Predsednik Vučić otvoreno: Dok sam predsednik, neću da priznam nezavisnost Kosova

Autor: Republika

Vesti

07.05.2019

19:33 >> 19:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija nalazi u teškoj situaciji kada je reč o Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, zamrznuti konflikt je najgore rešenje. On je naglasio da dok je predsednik neće priznati nezavisnost Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Možete da me ubijete ili srušite na ulici. Kažem i Englezima i Nemcima: evo, neću, srušite me na ulici. Ovo sam rekao narodu jer neko mora da kaže istinu - ističe predsednik Srbije.

Za 10-15 godina će, navodi, biti neka druga vlast koja će priznati Kosovo.

- To neće biti Vučić. Vučić će da se bori. Uspeo sam da se izborim sa jednako teškim stvarima, kada sam osećao da imam podršku naroda. Neću da radim protiv naroda i protiv narodne volje - ističe predsednik Srbije naglašavajući da ga je najviše bolelo to što nije imao podršku domaće javnosti po pitanju Kosova.

Navodi da je pokušao da uradi "nešto najteže" što bi donelo "zdravlje i sigurnu budućnost našoj naciji", ali da u tome nije uspeo.

 

O novom Samitu u Parizu

Govoreći o novom sastanku u Parizu na kom će se takođe razgovarati o Kosovu, predsednik je rekao da će delegacija Srbije ići "kad god da nas pozovi, u bilo kom formatu".

- Ići ću sa stavom da je Srbija međunarodno priznata zemlja i da ne priznajemo Kosovo - naglašava predsednik Srbije ukazujući da se "priznanje Kosova traži sve vreme".

Smatra da je on jedina meta svih medija u Albaniji i albanskih medija na Kosovu.

- Oni znaju da najveći problem imaju sa snagom argumenata, borbenošću, argumenata, snagom ugleda naših ljudi. Pogledajte prištinske medije i razumećete ko radi za srpski narod a ko ne radi - ukazuje predsednik.

Komentarišući najavljenu rezoluciju Prištine o navodnim zločinima i genocidu Srbije na Kosovu, Vučić je rekao: "Kad biste videli šta su nam stavljali na teret, onda nema tako genocidnog naroda kao što su Srbi".

 

On je i analizirao moguća rešenja za ovaj problem.

- Dešava se zamrznuti konflikt, a to je eufemizam za najteže i najgore stanje za nas. Samo što ljudi misle da su mnogo pametni kad takve gluposti govore - napominje predsednik Srbije.

Njegova ideja je, kaže, odbijena, a da niko nije čuo ni šta nudi.

Odgovarajući na pitanje koja je to ideja, predsednik Srbije ukazuje da ništa nije ni mogao da ponudi javno zato što, kaže, nije došao ni do pola u razgovorima i pregovorima – ni sa suprotnim taborom ni sa međunarodnom zajednicom.

Odbijena ideja

- Odbijena je, uopšte, ideja o uspostavljanju granice, koja bi bila pravedna i pravična, između Srba i Albanaca - rekao je Vučić.

Predsednik navodi da je strpljivom politikom i odgovornošću uspeo da pitanje Kosova vrati iz ćorsokaka.

- Onda smo videli snagu velikih sila. Nadam se da ću imati vremena da o tome napišem knjigu, kako funkcionišu pritisci velikih sila, angažovanje njihovih medijskih i političkih poslušnika i u Srbiji, i regionu i svetu, i kako se razara svaka mogućnost da Srbija nešto ima od Kosova i Metohije - ističe predsednik.

 

 

Smatra da su o pitanju Kosova postojale razne "prazne priče" predstavnika bivšeg režima koje su zvučale kao da ih izgovara mis sveta ili Alan Ford.

- To je kao kad imate izbor za mis sveta, kad kažu "želimo mir u svetu" ili Alana Forda koji kaže 'bolje zdravi, nego bolesni'. Sve te prazne priče gledam i slušam nedeljama, mesecima. Kada ih pozovem da pričaju o Kosovu i rešenjima, ponude i razgovora nema. Jedini razgovor je: izdajniče jedan, đubre jedno, ti si nas izdao i potpisaćeš kapitulaciju", rekao je predsednik.

Koje granice?

Govoreći o ideji razgraničenja, predsednik je upitao o kojim se granicama govori kada se spominje razgraničenje jer je, kaže, jedno ono što je u Ustavu Srbije, a drugo što neke zemlje priznaju.

- Niko ne zna koje granice, a svi govore o granicama - navodi predsednik.

Niko nije spominjao granice kada je, kaže, 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

- I sad si ti Vučiću kriv što bi nešto da vratiš, što ti se ne sviđa granica. Zamislite, otkrili smo Ameriku: Vučiću se ne sviđa da Leposavić, Mitrovica, Ranulug, nešto što je u Pomoravlju a ne na Severu, mora da pripada nekoj nezavisnoj državi. Dobro jutro, Kolumbo, što bi rekli naši klinci. Naravno da mi se ne sviđa, i borio sam se za to da bude drugačije. Nisam uspeo jer su se svi pravili ludi - naglašava predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (64)

Loading
stefansmederevo2019

07.05.2019 19:14

Ocekuju nas teski i mucni pregovori oko Kosova ,sa rizikom da ne dobijemo nista

vojkan

07.05.2019 19:14

OTVORENO O KOSOVU..NAROD VOLI ISTINU,ALI BORBA ZA NAŠE JOŠ NIJE GOTOVA.

Lana

07.05.2019 19:15

Srbija se bori za Kosovo najbolje sto ume i moze!

Dacha

07.05.2019 19:17

Zamrznuti konflikt znaci samo da ce kad tad sukob eskalirati, zato treba pronaci resenje.