Katastrofa na Tari! Celo naselje otišlo u ambis, aktiviralo se klizište

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.04.2019

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Donjim Mandićima, na obali Zaovinskog jezera na Tari, posle spuštanja nivoa vode akumulacije reverzibilne hidroelektrane za četrdesetak metara, aktiviralo se klizište koje je urušilo infrastrukturu i vikend naselje.

RepublikaFoto: facebook.com/Igor Ahmetović
Foto: Ilustracija

Klizište je zahvatilo oko 30 hektara, uključujući i šume i livade na obali jezera u zoni Nacionalnog parka Tara, prenosi RTS.

- Tamo sam išao i bile su pukotine. Između je bilo široko. Ja stanem na jednu i samo mi je potonula desna noga. Mogao sam da stradam - naveo je Milojko Mandić iz Donjih Mandića.

Tlo je pre pet dana počelo lagano da klizi, u prekidu je seoski put, urušena infrastruktura i 21 kuća, a tlo i dalje ne miruje.

Akumulacija je izgrađena za potrebe reverzibilne hidroelektrane i prema vodnim dozvolama jasna su ograničenja ispuštanja vode kada se ona koristi za neometanu proizvodnju struje u Drinsko-limskim hidroelektranama.

Ni ove godine, kažu u hidroelektrani, kota nije bila ispod dozvoljene, već petnaestak metara iznad, a klizište nije novo – evidentirano je još ranije i bilo aktivno i pre 24 godine, samo je šteta bila manja.

- Mi smo, nakon toga, objektima koji su se tu nalazili isplatili štetu sudskim putem, sve je bilo zvanično - objašnjava Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije Drinsko-limske hidroelektrane.

Dodaje da je obaveza onih kojima je isplaćena šteta bila da uklone te objekte.

- Neki su to učinili, neki nisu. Sve za šta postoji osnov ljudima će biti isplaćena šteta, jer kažem taj postupak postoji već od kada je napravljena reverzibilna hidroelektrana od 1982. godine kada je počela sa radom. Nikada nismo imali situaciju da na nečiji zahtev nismo odgovorili pozitivno, gde postoji osnov - naglašava Zlojutro.

Rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja iz Nacionalnog parka Tara Ivan Ilić ističe da su pozvali ljude iz Zavoda za zaštitu prirode.

- Eksperti će doći da procene situaciju, predlože sanacioni plan i onda ćemo zajedno raditi dalje na sanaciji - naveo je Ilić. 

Jezero se od pre dva dana puni – voda iz podnožja Tare, iz Drine i jezera Perućac pumpa u akumulaciju i sada je na koti od 840 metara, što je za oko 40 metara ispod uobičajenog nivoa Zaovinskog jezera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading