Robijaće u kući, a uništio život dečaku: Blaga kazna glumcu Goranu Jevtiću uzburkala javnost

Autor: T. MILOVANOVIĆ - N. REMENJAK

Vesti

21.03.2019

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvostepena presuda kojom je poznati srpski glumac i režiser Goran Jevtić osuđen na 10 meseci kućnog zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad tada 16-godišnjim L. K. izazvala je pravu buru u javnosti. Mnogi smatraju da je presuda izrečena Jevtiću više nego skandalozna, te da se time stvara utisak u društvu da je žrtva zapravo kriva što je napadnuta!

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Goran Jevtić

"Ljudi za saobraćajne kazne idu u zatvor, propadaju im imanja, a ova bagra sedi kući. Srbijo, probudi se!", "Ovo nije kazna, ovo je sprdačina zakona", "Fuj, strašno, pa šta ako je glumac?!", "On je naneo dečku telesne i duševne povrede za ceo život, da li je moguće da je ovakvu kaznu dobio?", samo su neki od brojnih komentara građana ispod vesti o presudi Jevtiću.

Građani ogorčeni

Da je presuda za ovakav oblik seksualnog nasilja nad maloletnim detetom izuzetno blaga, slažu se i brojne javne ličnosti.

 

Pedofili vrebaju žrtve i iz kuće

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za naš list da je neophodno izricanje drakonskih kazni za pedofile.

- Nisam upoznata sa Jevtićevim slučajem, tako da ne bih to komentarisala. Ali moj stav koji se tiče pedofilije i nedozvoljenih seksualnih radnji nad decom je taj da sve pedofile treba kažnjavati oštrije i da kazne treba da budu drakonske - kaže Stanojevićeva.

Ona dodaje da kućni pritvor sa nanogicom, što se tiče kontrolem nije na zavidnom nivou, jer postoji period u toku dana od sat, dva, kada onaj koji nosi nanogicu može da počini neko nedelo, a može i da vreba žrtve preko interneta.

 

- Očito je da sudovi nisu shvatili poruke politike i društva da treba da budu rigorozniji prilikom odlučivanja u ovakvim i sličnim slučajevima ili naprasno ovde nije bilo dovoljno dokaza koji bi sud uverili da treba mnogo strožije da kazne ovakve prekršitelje zakona - kaže Božidar Spasić, bivši funkcioner DB.

10 meseci kućnog zatvora izrečeno Jevtiću jer je naterao na oralni seks 16-godišnjaka

 

On navodi i da je u slučaju glumca Jevtića stvar posebno osetljiva jer se radi o javnoj ličnosti.

 

Devet od 10 predatora dobiju minimalne kazne

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Yu Eco

Igor Jurić, direktor Fondacije "Tijana Jurić", kaže da nije upućen u Jevtićev slučaj, ali se slaže da su kazne za ovakve prestupe minimalne.

- Činjenica je da se za ovakva krivična dela izriču minimalne kazne i država definitivno treba da ubrza izradu novog krivičnog zakona. Za devet od deset slučajeva seksualnog zlostavljanja dece budu izrečene kazne koje su minimalne, i to me, nažalost, više ne iznenađuje - ogorčen je Jurić.

 

- Ako javna ličnost dobija ovako blagu kaznu, onda se postavlja pitanje kakve će kazne dobijati oni koji nisu poznati, kao i da li će društvo ubuduće ignorisati ovakve slučajeve seksualnog zlostavljanja dece! Očito pravosuđe nije shvatilo poruke koje dolaze od najviših državnih organa, a to je da kazne u ovakvim slučajevima moraju da se pooštre! Ovde se uopšte ne radi o tome da li je mladić pristao na nešto ili ne, već šta je učinjeno. Ovako blagim kaznama stvara se utisak u društvu da je žrtva zapravo kriva što je napadnuta - izričit je Spasić.

Užas u toaletu

Podsetimo, Jevtić je proglašen krivim da je 2014. godine tokom festivala Pozorišni maraton u Somboru u toaletu prisilio tada 16-godišnjeg mladića na oralni seks.

Za ceo slučaj saznalo se godinu dana kasnije, kada je otac maloletnika podneo krivičnu prijavu protiv poznatog glumca.

Otac je u jednom momentu odustao od gonjenja, ali je prijavu ponovo aktivirala i dečakova majka, nakon čega se u ceo slučaj uključilo i tužilaštvo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marjan

24.03.2019 06:19

Da sam ja roditelj ne bi cekao tuzilastvo!!! Sud bi mu bio ja!!!