Mekalister u Prištini: Ukinuti takse, nastaviti dijalog

Autor: Tanjug

Vesti

03.03.2019

00:22

Predsednik odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister ponovo je pozvao privremene prištinske institucije da suspenduju taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Tanjug
Dejvid Mekalister

- Prema našem mišljenju suspenzija takse će biti put do uspeha. Mi imamo jasan stav u vezi toga i ponovili smo poruku tokom ova dva dana boravka u Prištini. Izmedu ostalog, ovo je kršenje CEFTA sporazuma i takodje predstavlja kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema tome, mi ne verujemo da je to ispravna odluka - rekao je Mekalister u obraćanju medijima u Prištini, preneo je RTK2. 

Na pitanje da li će podržati razmenu teritorija, koja bi mogla proizaći iz eventualnog sporazuma, Mekalister je rekao da je njegov lični stav, a i stav Evropske unije da će za njih biti prihvatljiv sporazum oko kojeg se slože obe strane. 


- Evropski parlament smatra da će ovaj sporazum biti prihvatljiv samo ako postoji zajednički dogovor o tome, uzimajući u obzir sveukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo - rekao je Mekalister.

Komentari (0)

Loading