NATO testira bojne otrove: Niče novi Bondstil na Krivolaku

Autor: M. R. ILIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

20.02.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poniznim pristupanjem Severne Makedonije u NATO Alijansa dobija novi poligon Krivolak, gde će neometano vršiti vojne vežbe radioaktivnom municijom i deponovati bojne otrove. Na ovaj način Krivolak postaje "makedonski Bondstil", ali sa daleko većim mogućnostima od istoimene baze na Kosovu. Teren Krivolaka pogodan je za gađanja bojnim otrovima i jedino je vojno vežbalište u čitavoj Evropi gde je to izvodljivo bez ikakvih posledica po NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NATO vojnici

OBAVEZA PREMA PAKTU

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, to znači da će američki avioni A-10 mete na Krivolaku gađati municijom s osiromašenim uranijom bez ometanja. Lazanski za Srpski telegraf ocenjuje da se novoimenovana makedonska država obavezala Atlantskom paktu da neoročeno iscrpljuje sve njene vojne resurse, pa i ovaj teren.

RepublikaFoto: Tanjug

LAZANSKI: To je najveći poligon na prostoru bivše Jugoslavije i tu je još JNA isprobavala bojne otrove

- Krivolak je najveći poligon na prostoru bivše Jugoslavije i tu je još JNA isprobavala bojne otrove. Pouzdano to znam jer sam vojsku služio u Bitolju 1977. i bio na Krivolaku 14 dana za vreme jedne vežbe kad smo isprobavali suzavac. Još tad su nam oficiri rekli da je to jedini poligon na kontinentalnom delu Evrope gde se mogu upotrebljavati pravi bojni otrovi kao što je sarin ili iperit - kaže Lazanski.

On dodaje da su ti otrovi nešto primitivniji u odnosu na današnje, ali se, kako ističe, na tom prostoru i savremeni bojni otrovi mogu koristiti bez ikakvih smetnji, zato što u blizini nema naseljenih mesta.

SVI MOGUĆI USLOVI

- Kad se stigne na Krivolak, imate osećaj kao da ste se iskrcali na mesečevu površinu. Na tom mestu je JNA godinama gađala municijom najtežeg i najjačeg kalibra. Praktično, niko na tom mestu neće moći da zabrani Amerikancima da koriste radioaktivnu municiju, a narodu kako bude - ocenjuje Lazanski.

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan tvrdi da na ovako maloj površini postoje apsolutno svi mogući terenski uslovi za obuku svih vojnih jedinica, pa i za gađanje nedozvoljenim municijama.

POTPUKOVNIK KOS KARAN: NATO odlično zna zašto je odabrao Krivolak. To je teren koji ima ravnicu, brda, šume, peščani deo...

- NATO odlično zna zašto je odabrao Krivolak. To je teren koji ima ravnicu, brda, šume, peščani deo koji liči na pustinju, a čitav poligon preseca Vardar, idealan za vojne aktivnosti na vodi. Uz to treba dodati čestu promenu klimatskih uslova, pa je takav ambijent nemoguće naći na drugom mestu u Evropi - objašnjava Karan.

ČINJENICE

- JNA ga gradila u najvećoj tajnosti od 1963. do 1969.

- zovu ga "nebrušeni dijamant"

- nalazi se u Tikveškoj dolini, između centralne i južne Makedonije

- najbliži gradić Kavadarci udaljen više od 20 kilometara

- dužine je 22 kilometra, širine 18 kilometara

- skladište je velike količine različitog teškog naoružanja i ubojnog materijala

- koristiće se pravi bojni otrovi, hemijsko oružje poput sarina i iperita (koristili ga teroristi u Siriji i Iraku)

- američki avioni A-10 gađaće mete sa municijom sa osiromašenim uranijumom

- testiraće nove bombe i mine

- 2009. makedonska vlada ponudila ga Amerikancima uz određenu rentu, ali su oni odbili ponudu

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading