NAJVIŠI ORDEN OTIŠAO PREMIJERU BUGARSKE!

Autor: Tanjug

Vesti

15.02.2019

08:28 >> 09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće danas Sretenjskim ordenjem 60 zaslužnih pojedinaca i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Bojko Borisov i Aleksandar Vučić

Među laureatima je i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske kome je predsednik Srbije lično uručio odlikovanje.

Borisov je nagrađen ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Na ceremoniji u Predsedništvu Srbije Borisov je građanima Srbije čestitao praznik i istakao da je ovo velika čast za njega.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

- Čestitam praznik, da budete živi i zdravi, da nas sve Bog sačuva kao hrišćane. Hvala u ime svih u Bugarskoj koji su uložili napore tokom predsedavanja EU i koji veruju da je Srbija nerazdvojni deo Evrope, kao i da će Srbija uskoro postati član Evropske unije - rekao je Borisov.

Poručio je da želi da Srbija, sused Bugarske, bude deo Evropske unije i da zajedno rade na infrastrukturnim projektima, gasnim stanicama i da razvijaju turizam i sport. Borisov je istakao da će dve zemlje sarađivati ubuduće.

Najviše odlikovanje koje dodeljuje naša zemlja je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država.

- Ma koliko da su teške odluke koje treba da donosimo nakon ratova, verujem i vidim da Srbija ide pravim putem. Najviša vrednost je prijateljstvo i mir među narodima, upravo smo takve vrednosti izgradili sa vama - poručio je Borisov.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Predrag Živković Tozovac

I Mile Stolar dobio orden

Jednim od najviših državnih ordena posthumno je odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić. Među istaknutim laureatima su i Poljoprivredni fakultet, OŠ "Kralj Petar Prvi", Zemunska gimnazija, Narodno pozorište "Toša Jovanović", pozorište "Hristo Botev" iz Dimitrovgrada, Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora, odeljenje agencije BIA, ansambl Stanislav Binički, hor i orkestar RTS, Vojno-tehnički institut, general Ljubiša Diković, kao i veliki humanista Mile Stolar...

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Takođe, slavni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac. Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije, kao i najbolja srpska sportistkinja sa invaliditetom, stonoteniserka Borislava Perić Ranković.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovani su i savetnik predsednika Rusije Vladimira Putima, Jurij Ušakov, visoki ruski funkcioner Aleksandar Babakov, predsednik UO Gasproma Aleksej Miler i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman-Dirkes.

 

Srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan je Miloš Milošević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i Nemanja Radisavljević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Pipadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su: zlatna medalja za revnosnu službu - jedna osoba i srebrna medalja za revnosnu službu - 55 osoba. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, navedena odlikovana će biti uručena na Dan Vojske Srbije 23.aprila 2019. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Davor Štefanek

Brešković: Odličja - dokaz kvaliteta i ohrabrenja za budućnost

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković zahvalila je u ime svih laureata na dodeljenim odlikovanjima povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Bojana Borić Brešković

- Ova odličja su odraz sistematske brige za napredak Srbije i podsećaće nas na izezetne pojedince i institucije. Ona su snažan implus časti i nadahnuća, dokaz kvaliteta i ophrabrenja za dalju busućnost - istakla je Borić Brešković.

Svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvovali su ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Vladan Vukosavljević, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je među laureatima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Nevena

15.02.2019 08:59

Velika cast i priznanje za zasluzena zalaganja! Cestitam!

peki

15.02.2019 09:00

Naravno da je cast mi smo prijateljski narod,samo sto se Bugari nekad nisu prijateljski postavili prema Srbiji.

Lela

15.02.2019 09:04

Sretan nam praznik i cestitke svim dobitnicima odlikovanja....

milena

15.02.2019 09:11

Čestitke Borisovu na odlikovanju Sretenjskim ordenom!