EKSKLUZIVNO! Noćna mora za NATO: Srbija vraća radar na Kopaonik!

Autor:

Vesti

21.01.2019

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je veoma blizu odluke da vrati radar na vrh Kopaonika, odakle je uklonjen nakon NATO bombardovanja, saznaje Srpski telegraf!

BLIZU ODLUKA: Radar bi uskoro ponovo mogao da bude na Pančićevom vrhu

To je nešto čemu unazad godinama težimo, ali su nas blokirali Amerikanci i NATO, jer bi radar našoj zemlji omogućio mnogo bolju vazdušnu kontrolu nad teritorijom Kosova i Metohije.

- Direktna podrška NATO formiranju takozvane vojske Kosova, što je otvoreni neprijateljski čin prema Srbima, mora da dobije adekvatan odgovor iz Beograda, a vraćanje radara na Kopaonik to svakako jeste, jer će taj radar pokrivati ne samo kompletnu teriitoriju KiM već i veći deo Makedonije i bar pola Albanije. Sa ovim potezom složili su se i Rusi i o tome je razgovarano tokom Putinovog boravka u Beogradu - otkrivaju dobro obavešteni sagovornici Srpskog telegrafa.

Foto: AP/V. GHIRDA

PUN POGODAK

Podsetimo, Alijansa se već godinama protivi postavljanju srpskog radara na Kopaonik.

- Radar na tu lokaciju, koja se nalazi tik uz administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, nije vraćen posle NATO agresije 1999. U pitanju je pojas Kopnene zone bezbednosti koji je u nadležnosti Kfora, odnosno NATO, a tome se oštro protivi i Priština, koja ne želi da Srbija ponovo uspostavi kontrolu nad tim delom teritorije - pojašnjavaju naši sagovornici.

Činjenice

- Radarski sistem na Kopaoniku jedan je od najvećih na Balkanu, izgrađen 1953.

- Ne radi od bombardovanja 1999. godine

- Međunarodne snage prvo dale, pa povukle saglasnost za postavljanje radara

- Ovaj sistem bio je meta NATO od samog početka agresije

- Gađan je ukupno 16 puta, čak i posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, sa ukupno 110 projektila

- Radarsko-relejni sistemi bili su blagovremeno premešteni, tako da su odoleli NATO avijaciji

Vojni analitičar Miroslav Lazanski za naš list objašnjava da čelnici NATO smatraju da bi taj radar Srbija mogla da koristi u vojne svrhe ili da bi Rusi mogli da ga zloupotrebe, pa je to pre svega političko pitanje.

Foto: Tanjug
Miroslav Lazanski

- Ne znam na osnovu čega su nam oni blokirali vraćanje radara dosad, jer se radi o teritoriji uže Srbije, dakle, nije sa one strane administrativne linije. Radar nam je potreban pre svega zbog bolje kontrole civilnog saobraćaja. Nedajbože da dole dođe do neke katastrofe, sudara ili ne znam šta, možemo da kažemo gospodi u Briselu i NATO: "Vi ste krivi jer niste dozvolili da Srbija vrati radar" - navodi Lazanski, te izričito dodaje da radar nije obuhvaćen Kumanovskim sporazumom.

ODBILI ZAHTEV

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan dodaje da radar sa Kopaonika ima veliki domet, te da bi on bio osnovno i najpouzdanije sredstvo za rano upozorenje na opasnost od vazdušnih napada na Srbiju, ali i da će Amerikanci nastaviti da se protive tome.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Ljuba Karan

Lazanski: NATO se plaši da Rusi ne iskoriste taj radar protiv njih

- To što je odbijen zahtev da se postavi radar gde je inače ranije bio, može da znači da se SAD i NATO ne odriču vojnog rešenja problema na Balkanu i na taj radar gledaju kao na sredstvo koje im može ugroziti buduće vazdušne operacije. Radar, što je na većoj visini, ima veći domet. Taj radar nama omogućava da pratimo situaciju u vazduhu, pa i iznad baze Bondstil, a to oni sigurno ne žele.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
moraju latinicna slova inače b

21.01.2019 09:29

НАТО меша нос где му место није. И ми смо против такси, војске Косова,америчког кинеског зида и много тога,али се све то већ десило или хоће да се деси. Србија је независна држава и има право да на својој територији прави шта год хоће.

Uros

21.01.2019 16:20

I treba, to je nasa drzava i mozemo da radimo sta je najbolje za nas.

Vuk

21.01.2019 16:32

I mesto mu je na našem Kopaoniku.

Jovana

21.01.2019 17:40

Sami mozemo da odlucimo sta je najbolje za nas.