Tuguje zbog zapaljene zgrade, za žrtve NATO agresije ne mari: Skot nas provocira kao nikad dosad

Autor:

Vesti

18.01.2019

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador Kajl Skot napao je srpske sudove jer nikoga nisu osudili za paljenje američke ambasade. Istovremeno, Skot je "zaboravio" NATO intervenciju na Srbiju u kojoj je stradalo više od 4.000 ljudi i naneta materijalna šteta od oko 120 milijardi dolara, što je razbesnelo građane koji su mu žustro odbrusili na Tviteru.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Kajl Skot

- Više od decenije nakon što je zapaljena zgrada ambasade SAD, jednog života koji je izgubljen u tom požaru i skoro milion dolara štete, još niko nije odgovarao niti je kažnjen. Tužno - objavio je Skot na Tviteru.

Ambasador je ovom objavom najdirektnije isprozivao srpske sudove Srbije pošto je zanemario to što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo uslovne kazne četvorici osumnjičenih za učestvovanje u paljenju ambasade tokom protesta "Kosovo je Srbija".

Zanemario je američki diplomata činjenicu da su njegovi prethodnici u Beogradu više nego blisko sarađivali sa tužilaštvom, te da su kasnije zahvaljući bivšoj ministarki pravde Snežani Malović vedrili i oblačili srpskim sudstvom.

Skotu je sigurno poznato i da su ministri i cela vlada u vreme DOS radili pod dirigentskom palicom američkih ambasadora, koji su se pitali čak i koje će teme biti na dnevnom redu u Nemanjinoj 11.

Činjenice

Zgrada američke ambasade zapaljena je posle protesta "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008. zbog jednostranog proglašenja Kosova
U neredima u blizini Ulice kneza Miloša, u kojoj se nalazi ambasada SAD, povređeno je 78 građana i 52 policajca, a privedene su 192 osobe
U paljenju ambasade poginuo je Novosađanin Zoran Vujović (20), rodom sa Kosova i Metohije. Njegovo ugljenisano telo pronašli su vatrogasci na prvom spratu američke ambasade

Slučajno ili ne, američki ambasador zaboravio je i da prokomentariše i objasni zašto se sa sekretarima američke i britanske ambasade pridružio opoziciji i njihovoj šetnji za Olivera jer u šturo objašnjenje da su tako hteli da izbroje prisutne niko nije poverovao.

Ovakva Skotova reakcija izazvala je lavinu besa među komentatorima na Tviteru. Tako je tviteraš Dalibor Semenov polušaljivo napisao sledeće:

- Gospodin Skot je šokiran da niko nije kažnjen zbog par petardi i par slomljenih stakala na američkoj ambasadi... Joj, gospodine ambasadore, da ste samo videli šta je neka gamad napravila kineskoj ambasadi u martu 1999. usred Beograda, pa niko zato nije odgovarao.

 

 

I mnogi drugi tviteraši bili su nemilosrdni prema ambasadoru.

- E stvarno zaslužuješ da te zovu skot - napisao je Nindža, dok je S. Oliver ambasadora potpuno ubio u pojam:

- Tužno stvarno, čoveče, da ti komentarišeš paljenje jedne zgrade u zemlji gde ste gradove palili, decu ubijali i još ubijate posledicama bombardovanja. Pretužno je da ste vi ambasador, a ne persona non grata.

Iz ambasade SAD nismo dobili odgovor na pitanje upućeno Skotu koliko je tužno što ni posle 20 godina nema odgovornih za NATO agresiju na SRJ.

AMBASADORE, KO ĆE ZA NJIH DA ODGOVARA?

- Milica Rakić (3)  17. april 1999, Batajnica
- Bojana Tošović (1) 11. april 1999, Merdare
- Marko Simić (2)  31. maj 1999, Novi Pazar
- Stefan (8) i Dajana (5) Pavlović 27. maj 1999, Ralja
- Branimir Stanijanović (6)  12. april 1999, Aleksinac
- Sanja Milenković (15)  30. maj 1999, Varvarin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading