DB pokrao Titovo blago DOK JE HAPSIO SLOBU

Autor:

Vesti

16.08.2017

05:00 >> 18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim Dejtonskog sporazuma, iz Miloševićevog podruma nestao orden od 637 grama, ali i Staljinov poklon Titu koji je imao oko 1.000 brilijanata

Ko je ukrao poverljiva dokumenta?

Tokom hapšenja bivšeg predsednika Slobodana Miloševića 1. aprila 2001. godine ukradena je važna državna dokumentacija, među kojom je jedini primerak Dejtonskog sporazuma, ali i garancije koje je potpisao američki izaslanik Ričard Holbuk u kojim stoji da Vašington neće priznati nezavisnost Kosova, pošta adresirana na njegovo ime, kao i dragocenosti koje su pripadale Josipu Brozu Titu, a koje je Milošević skrivao u podrumu vile "Mir" na Dedinju, u kojoj je živeo. 

Akciju krađe svega što je nađeno u kući predvodila je Služba državne bezbednosti. Podršku su imali i od pripadnika JSO koji su angažovani kao obezbeđenje u noći hapšenja Miloševića. 

Bivši čelnici policije Bora Banjac, koji je bio načelnik UBPOK, i Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije, nisu želeli da govore o dešavanjima tokom Miloševićevog hapšenja. S druge strane, Božidar Spasić, nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti, nema dilemu da iza krađe stoji upravo Služba.

- Kompletnu arhivu ukrala je Služba državne bezbednosti, ali ona formirana posle 5. oktobra. Vrednosti i umetnine su uzete, sva dokumenta su skenirana i predata su američkim i britanskim ambasadorima koji su pomagali demonstracije - tvrdi Spasić.

MUZEJSKA ZBIRKA

Šef diplomatije Ivica Dačić otkrio je za Srpski telegraf da je iz Miloševićeve vile nestao Dejtonski sporazum i Holbrukove garancije. 

- Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune, da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo - ispričao je Dačić za naš list.

Međutim, u noći hapšenja nestale su i dragocenosti poput ordena od 637 grama zlata koji je Miloševiću trebalo da bude uručen prilikom planiranog proglašenja za narodnog heroja.

- Malo je poznato da je u podrumu rezidencije otkrivena prava riznica u kojoj se nalazilo Titovo blago, izuzetno vredne stvari iz Titove muzejske zbirke. Pored toga, u Slobinoj vili pronađen je i poklon od Staljina koji je imao zlatnu dršku optočenu sa oko 1.000 brilijanata, ali i veliki broj zlatnih predmeta - navode naši izvori.

OTELI I ORDENJE

Da je je osim dokumentacije nestalo i zlato, potvrdio je i lider radikala Vojislav Šešelj.

- Znam da su oteli Miloševiću Orden Jugoslavije, reč je o skupocenom ordenu čija je proizvodnja koštala više od 20.000 maraka - navodi Šešelj.

Blizak prijatelj bračnog para Milošević-Marković Dragan Hadži Antić za Srpski telegraf kaže da veruje da je Milošević imao brdo značajnih državnih dokumenata.

- Ko zna ko je tu i šta pokrao. Mogu da pretpostavim da su dosovci sve pokrali, krali su čak i iz moje kancelarije koju sam imao kao direktor Politike, a kamoli od Miloševića. Tamo je bilo dokumenata koji su javnosti mogli da pruže uvid u drugačiju istinu nego što je to kasnije predstavljano, da je Milošević kriv za sve. Da imamo ta dokumenta, razotkrila bi se prava uloga Amerikanaca, kako su se stvari odvijale - smatra Antić.

Reakcije

 

Nikola Šainović, BIVŠI PREMIJER SRBIJE
Treba da se povede hitna istraga i da se utvrdi gde su nestala bitna dokumenta jer je to od važnosti za dalje tumačenje istorije

Veljko Odalović, GENERALNI SEKRETAR MSP
Bitno je da se otvaraju tabu-teme, da vidimo ko je ukrao, gde je Dejtonski sporazum. Svesni smo da se to ne može izgubiti, postoji neka arhiva koja je to negde zavela. Fale mnoge stvari

Slavica Đukić Dejanović, MINISTARKA
Činjenica je da Dejtonskog sporazuma nema, kao što nema ni Slobine pošte. Može se zaključiti da to jeste pokradeno. Bila sam ispred vile "Mir" tokom hapšenja, ali nemam informacije o toj krađi 

Toma Fila, ADVOKAT
Dačić je rekao istinu, ali ko je odneo dokumenta, ne znam. Što se Holbruka tiče, video sam jedan dokument vezan za Karadžića, ali na njemu nije bilo Holbrukovog potpisa


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading