Naši heroji! Ova deca su dobila bitku života

Vesti

06.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvanaestogodišnji Adis Ličina i šestogodišnja Rada Maslarević, iako su tek započeli život, uspeli su da preko svojih malenih pleća već preture teške bolesti. U teškoj borbi za život, ovo dvoje mališana, zahvaljujući pomoći budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, izašli su kao pobednici i danas sa svojim vršnjacima uživaju u svim dečjim radostima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Rada je pobedila život!


JAČI OD RAKA KRVI

Podmukla i surova bolest limfoblasna leukemija ili rak krvi dečaku iz Novog Pazara Adisu otkrivena je kada je imao pet godina. Bez pomoći budžetskog fonda Ministarstva zdravlja, ali i Adisove majke Sene, koja mu je donirala koštanu srž, ovaj mališan bi i danas bio na teškim mukama.

Lečio se na Institutu za majku i dete 2012. i opaka bolest se smirila, ali se 2015. ponovo vratila.

- Ponovo se lečio na Institutu za majku i dete, usledilo je i zračenje na Institutu za onkologiju i bolest se primirila, da bi se u oktobru 2016. javio drugi recidiv. Lekari su nam saopštili da nema nikakve šanse da preživi - priča mama Sena Ličina.

Roditelji nisu hteli da odustanu i saznali su da je izlečenje moguće u Italiji.

- Kontaktirali smo sa njihovim lekarima i pristali su da ga leče. Odmah smo konkurisali u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, ali su nas odbili. Zatim smo konkurisali u budžetski fond i sredstva su odobrena. Od ministarstva smo dobili 151.529 evra i od oktobra 2016. sve do aprila 2018. bili smo u Italiji, u mučnoj borbi za Adisov život. Budžetski fond nam je najviše pomogao, pokrili su lečenje, hemioterapiju i transplantaciju koštane srži, koju sam ja donirala - kaže požrtvovana majka i svim srcem zahvaljuje ljudima iz ministarstva koji su njenom sinu spasli život.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Hrabri Adis Ličina

Adisu je u Italiji urađena transplantacija koštane srži

Njen sin danas ima 12 godina i raduje se septembru, kada će krenuti u školu.

SPAS U GRČKOJ

- Da nije bilo Ministarstva zdravlja i građana Srbije, moja Rada danas ne bi bila živa, priznaje, majka šestogodišnje Rade. Njena ćerka je rođena kao zdrava beba 2012, ali sa samo dve godine lekari su joj otkrili anomaliju na srcu.

- Doktor u vrtiću joj je poslušao pluća i čuo šum na srcu. Pozvao me je i rekao: "Odvedite je odmah na lečenje". Tada je za nas počela mučna, ali uporna borba - priča Sandra.

Zahtevi se rešavaju u najkraćem roku

  • 3 miliona evra izdvojeno u prvih šest meseci 2018. za lečenje dece i odraslih u inostranstvu
  • 17 miliona evra izdvojeno za lečenje retkih bolesti
  • 141 zahtev za lečenje u inostranstvu o trošku budžetskog fonda odobren od 2014. do 2018.
  • 55 zahteva za lečenje odobreno je u 2018. (za neke pacijente i više puta), a predloženo je i da se pošalje 74 uzorka na genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostrane laboratorije

U dečjoj bolnici u Tiršovoj lekari su postavili dijagnozu - teška srčana anomalija.

- Bili smo očajni. Saznali smo da njena bolest ne može da se leči u Srbiji. Bolest je napredovala i ona je bila gotovo na izdahu. Saznali smo da je lečenje moguće u Atini, a mi nismo imali novac za to. Pomogle su nam humanitarne organizacije, ali nedovoljno. Sakupili smo sredstva za prvu operaciju, a bile su potrebne još dve - priseća se Sandra i dodaje da je cena bila preko 70.000 evra.

Odlučila je da se predsedniku države obrati lično.

- U opštini Voždovac održavao se prijem, gost je bio Aleksandar Vučić i ja sam bila tamo. Uhvatila sam ga za ruku i rekla: "Morate da spasete moju Radu". Predsednik je odmah reagovao i povezao me sa ministrom zdravlja i sa timom iz budžetskog fonda. Ubrzo sam dobila sve papire i moja devojčica je bila u Fondu za lečenje dece u inostranstvu pri Ministarstvu zdravlja - ističe Sandra.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Rada sa mamom Sandrom

Mala Rada je do sada prošla tri operacije i tri kateterizacije u Atini.

- Spasli su je! Poslednja operacija bila je u martu 2018, posle je ministarstvo platilo još dve kontrole. Ona je sada dobro, ide u vrtić i na balet, a u septembru kreće u školu - sa osmehom kaže Sandra i zahvaljuje ministarstvu i državi, koji su spasli život njenom detetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading