Ministar Stefanović o slučaju "dvoje radikala": Država garantuje bezbednost svedocima

Autor: b92.net, Republika

Vesti

28.12.2018

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar policije Nebojiša Stefanović izjavio je da država Srbije garantuje bezbednost svedoka u svakom sudskom postupku. On je dodao da će tako biti i u slučaju funkcionera Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

- Svi svedoci u krivičnim postupcima kod nas su maksimalno zaštićeni i ne vidim nikakav razlog da tako ne bude i sa svedocima u tom postupku - rekao je Stefanović za Novosti od subote. 

Mehanizam za krivične sudove nedavno je odlučivao po žalbi Tužilaštva da se Srbiji dozvoli da sudi u ovom postupku i zaključio da je pre konačne odluke neophodno da se Srbija izjasni može li da garantuje bezbednost svedoka. 

Tužlaštvo je kao jedan od argumenata protiv prosleđivanja predmeta navelo da se svedoci plaše da pred srpskim pravosuđem ispričaju šta im se dešavalo pre sedam godina. 

 

 

Stefanović je ukazao da je Srbija do sada uvek davala garancije i da nikada nije bilo problema. 

- Do sada su iz Haga tražili da MUP garantuje, ako neko bude pušten na uslovnu slobodu ili na bilo koji otpust iz Sheveningena - da će u slučaju da ga Tribunal ponovo traži on biti vraćen nazad. Ili da li možemo da garantujemo njegovu bezbednost dok je na otpustu - objasnio je Stefanović. 

Radeta i Jojić su u Hagu optuženi da su u postpku protiv Vojislava Šešelja nudili mito i pretili dvojici svedoka. 

Predsednik Mehanizma u Hagu Teodor Meron odredio je pre nekoliko dana kineskog sudiju Li Daćuna da donese konačnu odluku o tome da li će im se suditi u Holandiji ili u Srbiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading