Ruski predsednik planira da u Beogradu ostane dva dana: Slobina vila spremna za Putina!

Autor:

Vesti

29.12.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji 17. januara dolazi u posetu Srbiji, gde će mu domaćin biti predsednik Aleksandar Vučić, planira da se u Srbiji zadrži dva dana, saznaje Srpski telegraf. Prvi čovek Rusije prespavaće u Beogradu, što je svojevrsni presedan jer prilikom državnih poseta gotovo nikada ne noći, već brže-bolje odlazi na sledeću destinaciju.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vil "Mir"

- Predsednik Putin ima jaku želju da posetu bratskom srpskom narodu produži i da mimo svih svojih pravila prenoći u Beogradu. Ukoliko ne bude nekih vanrednih dešavanja i iznenadnih situacija, šef Kremlja će u Srbiji boraviti dva dana - navode izvori Srpskog telegrafa.

Pripreme za Putinov dolazak uveliko su u toku.

- Za ovako važne goste rezervisana je Vila "Mir". Reč je o vili koja je pravljena za Josipa Broza Tita, ali je on nikada nije koristio. U rezidenciji je nekada živeo Slobodan Milošević. Objekat koji se nalazi u rezidencijalnom delu Dedinja sada se renovira, radovi su u završnoj fazi i biće sve perfektno i pre nego što ruski predsednik stigne u Srbiju - navodi izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Putin

IZUZETNA ČAST

Kako je za naš list ispričao izvor iz diplomatskih krugova, mogućnost da Putin negde prenoći zatekla je čak i neke bliske saradnike šefa Kremlja.

- Poznato je da Putin ima običaj da se zadrži tek nekoliko sati u određenoj zemlji, čisto koliko je potrebno da se sastane sa nekim ili prisustvuje određenom događaju. Neretko sa svetskim liderima provede tek po dva-tri sata, a sastanci znaju da mu traju i po nekoliko minuta, maltene u prolazu. Zato je prvom čoveku Rusije očigledno izuzetno bitna poseta Srbiji kada je izdvojio čak dva dana - ispričao je naš sagovornik.

Anđelković: Ovo je potvrda maksimalno visokog nivoa prijateljstva

Analitičari se listom slažu da Putin na ovaj način odaje izuzetnu čast Srbiji. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da ovo samo pokazuje koliko Putin ceni našu državu.

- Činjenica da će Putin prespavati u Beogradu govori o značaju koji pridaje našoj zemlji. Po pravilu, kada boravi van Rusije, više dana koristi to vreme da poseti nekoliko država, to su obično posete od po nekoliko sati, nakon čega nastavlja turneju po nekom regionu. To što će ostati dva dana u Srbiji svakako potvrđuje maksimalno visok nivo prijateljstva između ruskog i srpskog naroda, odnosno Srbije i Rusije - naglasio je Anđelković.

Činjenice

- Vila "Mir", smeštena u rezidencijalnom delu prestonice na Dedinju, na imanju od šest hektara

- Kompleks obuhvata još dva objekta lovačku kuću i bilijarnicu

- U toj rezidenciji živeo je Slobodan Milošević, a vila je bila meta NATO bombardovanja 1999.

- Bivši predsednik je u tom zdanju proveo poslednje dane pred hapšenje

- Vila je projektovana i građena za Tita, ali on nikada u njoj nije živeo

- Ima prostrani lift, rampe, kao i pasarelu koja zadnji deo vile povezuje sa prostranim imanjem

- Najluksuzniji apartman "Prezident 1" nalazi se na drugom spratu

PORUKA IZMEĐU REDOVA

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović napominje da je dvodnevna poseta dosta redak slučaj u međunarodnoj praksi kada su u pitanju predsedničke posete.

14 puta su se dosad zvanično sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin

- Ipak, u izuzetnim slučajevima se to čini kada se želi da se da poseban značaj pojedinoj zemlji, a naročito kada se želi podvući vrednost novih koraka ka jačanju odnosa. U ovom slučaju, Putin pritom donosi dvadesetak različitih sporazuma, što odnos čini još gušćim i snažnijim. Očito je da predsednik Putin želi da dužim zadržavanjem u Beogradu istakne Srbiju kao značajnu. To je ujedno i poruka drugima da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom i indirektno opominje druge da u pritiscima na Srbiju ne idu predaleko jer Srbija više nije sama - istakao je Jovanović.

Očito je da predsednik Putin želi da dužim zadržavanjem u Beogradu istakne Srbiju kao značajnu

Vladislav Jovanović, bivši diplomata

Profesor doktor Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost u Novom Sadu, napominje da nije praksa Putinovih poseta drugim zemljama, a naročito, kaže, malim zemljama kao što je Srbija da boravi dva dana, što nam govori o bezbednosno posvećenom značaju prema zemlji gde je takav aranžman potreban.

Avion od 390 miliona dolara

Ruski predsednik Vladimir Putin leti u ekstraluksuznom avionu, dekorisanom u neoklasičnom stilu, svetlih boja, sa mnogo bele kože i zlatnih detalja. Čak je i WC pozlaćen, a u avionu je i velika, potpuno opremljena teretana. Zvanični avion ruskog predsednika vredan je 390 miliona dolara i prozvan je "leteći Kremlj". Avion ima i predsedničku dvoranu za sastanke, kao i raskošnu sobu s privatnim kupatilom.

- Srbija i Rusija imaju zajedničke interese na bezbednosnom, političkom i ekonomskom polju, što je upravo u žiži interesovanja regiona Balkana, a posebno Kosova i Metohije i Republike Srpske, gde treba da se obezbedi budući mir i stabilnost za sve i da se ne dozvoli podsticanje sukoba i ugrožavanje bezbednosti pomenutog prostora koji je iskra baruta za celu Evropu. Predsednik Putin je ukazao čast i dao primat ruskoj i srpskoj politici u rešavanju kosovskog problema koji je evropski, pa čak i svetski problem - mišljenja je Bjegović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading